Maaseutuparlamentin 2021 vieraat
Tapahtuman juontajat
Inari Fernández

Inari Fernández on luovan alan yrittäjä, somestrategi ja sisällöntuottaja, jonka elämänpolku johdatti puolitoista vuotta sitten Helsingistä Lapin Sodankylään. "Maallemuutto keikautti koko elämämme päälaelleen. Meidän piti tulla "vaihtovuodeksi", mutta jäimme Lappiin asumaan. Nyt remontoimme omaa 100-vuotiasta hirsitaloa 65-ihmisen maalaiskylässä."
Äidin puheenvuoro -kanavista tuttu Inari tavoittaa somessa 100 000 kävijää kuussa. Vuoden 2021 aikana Inari on toiminut Maaseutuparlamentin erityislähettiläänä, mikä on muun muassa näkynyt hänen Instagram-kanavallaan.
Christoffer Strandberg

Näyttelijä Christoffer Strandberg ponnahti koko kansan tietoisuuteen MTV:n Putouksen kautta, jota hän nykyään juontaa. Hän voitti Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman vuonna 2019 ja on yksi vakiokasvoista Masked Singer -ohjelmassa. Christofferilla on laaja kokemus juontamisesta ja on esimerkiksi juontanut Uuden Musiikin Kilpailua sekä toiminut Yle X3M aamuohjelman vetäjänä.
Christoffer valloittaa yleisön kekseliäisyydellään, ammattitaidollaan sekä positiivisuudellaan. Christoffer juontaa sujuvasti sekä suomeksi että ruotsiksi, jolloin Maaseutuparlamentissa tavoitetaan myös ruotsinkieliset osallistujat. "Maaseutu edustaa minulle elämää. Siellä on sekä kotini että juureni. Maanviljelijän poikana ruuan lähituotanto on minulle tärkeää. Se, että päivittäin saa seurata luonnon kiertokulkua antaa tervettä perspektiiviä ja turvaa”, Christoffer kertoo.
Vieraita tiistaina 28.9.
Vieraat esiintymisjärjestyksessä
Jari Leppä

Jari Leppä on maa- ja metsätalousministeri ja maaseutupolitiikan neuvoston puheenjohtaja.
Anna-Kaisa Pusa

Kurikan kaupunginjohtaja, FT Anna-Kaisa Pusa on aiemmin urallaan työskennellyt mm. sote-kuntayhtymien johtajana Etelä-Pohjanmaalla. Hänelle maaseutu merkitsee elämisen iloa, tilaa asua, monipuolista tekemistä, hienoja yrityksiä monelta alalta, puhdasta vettä ja puhdasta ruokaa – tiivistettynä erinomaista elämänlaatua!
Asko Peltola

"Toimin Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtajana ja siinä sivussa luomuviljelen Lapuan Tiistenjoella. Maaseudulla olen asunut koko elämäni opiskeluaikoja ja joitakin ulkomaanvierailuja lukuun ottamatta. Se on minulle koti, josta olen saanut ammentaa eväitä itselleni ja läheisilleni. Syrämmeni sykkii suomalaiselle maaseudulle!"
Perttu Pölönen

Perttu Pölönen on innostava puhuja, joka valaa uskoa tulevaisuuteen. Hän puhuu monipuolisesti tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista - tulevaisuuden työelämästä, inhimillisestä vallankumouksesta, uudesta normaalista, informaatioteknologioista, disruptiosta, koulutuksesta ja vastuullisuudesta. Perttu on saanut erinomaista palautetta kyvystään herätellä ravistella yleisöään ajattelemaan isommin. "Maaseutu on minulle paikka, jossa on tilaa hengittää", hän kertoo.
Petri Rinne

Petri Rinne on Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja ja Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja. Keväällä 2021 hänet valittiin myös Lounais-Suomessa toimivan ruoka- ja ympäristöalan kehitysorganisaation Satafoodin hallituksen puheenjohtajaksi. Maaseutu on Petrille asumisen, inspiroitumisen ja luovuuden paikka.
Anu Suotula

"Olen Anu Suotula Pohjois-Pohjanmaalta. Työskentelen Keskipiste-Leader ry:n nuorisoaktivaattorina sekä Maaseutuverkoston Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä -teemaryhmän koordinaattorina. Näissä molemmissa työtehtävissä pääsen vaikuttamaan nuorten mahdollisuuksiin osallistua, vaikuttaa ja tulla kuulluksi heitä koskettavissa asioissa. Minulle maaseutu merkitsee turvallista asumista ja tilaa hengittää. Maaseudulla asumisessa parasta on luonnon läheisyys ja sen tarjoamat elämykset sekä monipuoliset mahdollisuudet työskennellä ja harrastaa."
Efe Evwaraye

Efe Evwaraye toimii Erätauko-säätiön asiantuntijana. Hän on mukana Maaseutuparlamentissa sparraamassa keskustelijoita rakentavaan keskusteluun. ”Maaseutu on minulle merkityksellinen. Se on aina merkinnyt minulle jonkinlaista pysyvyyttä ja vastapainoa omalle jokapäiväiselle elämälle. Maaseutuun liittyy vahvasti yhteisöllisyys. Maaseutu voi auttaa ihmisiä pääsemään omaan potentiaaliinsa.”
Juha Luukko

Kurikan apulaiskaupunginjohtaja, KTM Juha Luukko on kaupungin elinvoimaosaston osastopäällikkö. Hän on työskennellyt VM:n valtiosihteerinä, Jalasjärven ja Ylistaron kunnanjohtajana, Suomen pankin ekonomistina ja Seinäjoen seudun elinkeinokeskuksen johtajana. "Maaseutu merkitsee minulle turvallisuutta, yhteisöllisyyttä, puhdasta luontoa ja maailman parasta ruokaa."
Sami Keskinen

Kurikan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sami Keskinen (Kok.) on ammatiltaan palomies, sekä pienyrittäjänä rakennusmestari. Kaupungeissakin asuneena, sekä metropoleihin tutustuneena maaseutu on lopulta se paikka mikä hänestä tuntuu parhaalta. Keskiselle maaseutu merkitsee tilaa elää, saasteetonta luontoa, turvallisuutta, puhdasta lähiruokaa, asumisen ja harrastamisen edullisuutta, sekä sujuvaa liikennettä.
Timo Keski-Kasari

Toimitusjohtaja, Juustoportti Oy. ”Olen ollut Juustoportilla aina, alusta saakka. Oma yritys oli mahdollisuus toteuttaa itseäni, sekä keino vaikuttaa omaan ja ympäristön tulevaisuuteen. Mahdollisuus työskennellä omalla kotiseudulla tuli vielä plussana päälle.”
Shirin Namiq

"Olen Shirin Namiq, Voihan Vuohi Oy:n toimitusjohtaja. Toimin viimeiset 12 vuotta avustustyöntekijänä eri kriisipesäkkeissä, kunnes viime marraskuussa päätimme siskoni Shahlanin kanssa ryhtyä yrittäjiksi, jotta voisimme luoda työpaikkoja. Vierailimme marraskuussa Vatajanrannan vuohitilalla ja meijerillä. Ihastuimme meijeritoimintaan, sen tuotteisiin ja ihmisiin, joten päätimme ostaa meijerin liiketoimina. Kaupat kruunasi se, että uuden työpaikkani ikkunasta näkee suoraan puhtaaseen maaseutuluontoon."
Osku Ketola

Osku Ketola työskentelee Kurikan kaupungilla Seutukaupunkihankkeen projektipäällikkönä. Ketola on myös kokenut musiikkialan tekijä, jolla on kokemusta lavan molemmilta puolilta. Tällä hetkellä Elonkerjuu-orkesterin solistina ja viulistina toimiva Ketola on uransa aikana toiminut mm. Warner Music Finlandin ja Kaiku Entertainmentin tuotantopäällikkönä, sekä monien muiden tuotantojen ja EU hankkeiden projektipäällikkönä.
Timo Viinamäki

Timo Viinamäki on maatalous-/biokaasuyrittäjä Kurikan Hirvijärveltä. "Tilamme Viinamäen Farmi Oy on vahvasti maitotila. Lypsäviä reilun vuoden vanhassa pihatossa on vajaa 500 kpl. Lypsyt hoitaa 9 robottia.
Viinamäen Farmi on varsin yritysmäisesti johdettu tila. Tämä pitkästi siitä syystä että Timo Viinamäki on ainut osakas. Käytännön työt tekee osaava henkilökunta. Vastuuta annetaan ja sitä myös otetaan. Tilan kantavina voimina ovat eläinten ja työntekijöiden hyvinvointi. Tässä kun onnistutaan, sataa se myös yrittäjän laariin. Lisäksi kantavana voimana on ympäristöasiat. Tytäryhtiömme Farmikaasu Oy on rakentanut biokaasulaitoksen. Tämä on 20 vuoden haaveiden toteutuma! Farmikaasu toimittaa lämmön tilamme kaukolämpöverkkoon ja sähkössäkin olemme omavaraisia. Liikennekaasun tankkauspiste ja teollisuuskaasu. Mahdollistaa negatiivisen hiilijalanjäljen toiminnastamme. Meillä tehdään isoja asioita ilmaston eteen ja ollaan myös ylpeitä siitä että oikeasti voidaan näihin asioihin vaikuttaa!"
Liina-Maaria Lönnroth

Tella Oy:n toimitusjohtaja Liina-Maaria Lönnroth on tekstiilialan maisteri Lapin yliopistosta. Lönnroth palasi Rovaniemen ja Helsingin vuosien jälkeen perheensä kanssa synnyinseudulleen Kurikkaan. Tella Oy:n juuret tulevat Kurikan naapuri kunnasta Teuvalta. Teuvan Lakkitehdas perustettiin 1935, jolloin Lönnrothin isoisoisä oli yksi tehtaan perustajista. Teuvalta Tella siirtyi Kurikkaan 2016, jolloin Lönnroth osti perheyritykseltä 1950 luvulla käyttöön vakiintuneen Tella tuotemerkin ja perusti oman uuden yrityksen Tella Oy:n. Liina-Maarian mielestä maaseudulla on hyvä yrittää, sillä koko maailma on saatavilla. ”Maalla voin elää perheeni kanssa rauhallista ja turvallista elämää ja olla silti maailman metropolien saavutettavissa. Koen olevani urbaani maalainen. Maaseudulla on hyvät yhteydet, edulliset kustannukset, luotettavia verkostoja sekä arvostusta yrittäjiä kohtaan.”
Tuomas Honkaniemi

"Olen Tuomas Honkaniemi (HTM) ja toimin projekti- ja väitöskirjatutkijana Vaasan yliopistossa. Väitöskirjani aiheena on paikan käsite. Olen erityisesti kiinnostunut maaseutujen ja kaupunkien välisestä sekoittumisesta ja yllättävistäkin yhteentörmäyksistä. Maaseutu merkitsee minulle vapautta ja rauhoittumista, mutta myös pinnan alla piilevien merkitysten ja mahdollisuuksien tarkastelua."
Miko Heinilä

"Olen isokyröläinen maatalon poika. Lähdin Vaasan yliopistoon opiskelemaan johtamista ja olin Wärtsilässä 10 vuotta eri rooleissa, kunnes eksyin saunaan hyvien tyyppien kanssa. Saunassa saatiin ajatus omasta tislaamosta, se perustettiin Isoonkyröön ja viina vei Wärtsilästä tislaamonjohtajaksi."
Nina Kuusisto-Huuskonen

"Olen Nina Kuusisto-Huuskonen, 27-vuotias uusikaupunkilainen. Tieni kohti Maaseutuparlamenttia on ollut seuraavanlainen; liityin tammikuussa 2021 Leader Ravakan nuorisotyöryhmään, jonka kautta minun kiinnostustani liittyä Varsinais-Suomen edustajaksi Suomen Kylät Ry:n nuorisojaostoon kysyttiin. En epäröinyt hetkeäkään, mutta ensimmäinen ajatus oli, onko minulla tarpeeksi annettavaa ja olenko muka oikea ihminen edustamaan kylien ja maaseutujen asioita, sillä koen itseni kuitenkin enemmän kaupunkilaiseksi, vaikka Uuttakaupunkia myös ”maalaispitäjäksi” voidaan kutsua. Ajatukseni osoittautui vääräksi ja olen tämän luottamustoimen myötä löytänyt itsestäni vielä enemmän ajatusmalleja, jotka tukevat esimerkiksi maaseudulla asumista. Tämän myötä kiinnostukseni heräsi liittyä Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä – teemaryhmään, joka on myös osaltaan suunnitellut Maaseutuparlamentin sisältöä."
Minna Mattila-Aalto

Minna Mattila-Aalto on hybridiyrittäjä, tietokirjailija-blogisti ja toimii tutkimus- ja kehittämispäällikkönä TTS Työtehoseurassa. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden tohtori ja työn kehittämisen maisteri Helsingin yliopistosta. Hänen tieteellinen ja toiminnallinen kiinnostuksensa kohdistuu yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen, yhteisöjen toimintakykyyn ja työelämäsivistykseen.
Jari Huovinen

Jari Huovinen (KTT) on yrittäjyyden ja tutkimusperusteisen edunvalvonnan johtava asiantuntija Elinkeinoelämän keskusliitossa. Lisäksi Huovinen toimii puheenjohtajana valtakunnallisessa Omistajanvaihdosfoorumissa, jonka tavoitteena on yrityskauppojen ja yritysten sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Huovisen mielestä maaseutu on yrittäjyyden kehto, jossa yrittäminen periytyy ja kasvuyrittäjyydellä on vahvat juuret. Näin voi olla jatkossakin - jos omistajanvaihdoksissa onnistutaan.
Kaisa Pihlaja

Kaisa on 30-vuotias Jalasjärven Keskikylässä asuva maanviljelijä, joka elää Korkiakosken maitotilan emäntänä lapsuusunelmaansa toteen. Vapaa-ajalla Kaisan saattaa löytää marjametsästä, puutarhasta tai lenkkeilemässä pitäjän mahtavalla pikkutieverkostolla. Intohimoihin kuuluu myös edunvalvontatyö suomalaisen ruoan ja sen tuottajien eteen. ”Maaseutu merkitsee minulle täyttä elämää ja yritän osaltani tehdä siitä entistäkin elävämpää.”
Vieraita keskiviikkona 29.9.
Jani Halme

Jani Halme on tullut tutuksi monesta; 2017 Suuri journalistipalkinto sosiaalisen median ohjelmastaan Kotimaan katsaus, Uutisvuoto-ohjelman ex-kapteeni, Yle Puheen radio-ohjelmat Mailla ja Halmeilla, sekä Diginen iltapäivä. Halme on myös suosittu kolumnisti Kauppalehdessä ja Yleisradiossa. Halme puhuu inspiroivasti paikallisuuden ja alueellisuuden voimasta liiketoiminnassa sekä tarinan kerronnasta viestinnässä ja markkinoinnissa.
Anna Rotkirch

Anna Rotkirch on Väestöliiton tutkimusjohtaja ja tutkimusprofessori, joka on erikoistunut perheiden ja syntyvyyden tutkimukseen. Vuosina 2020-2021 hän toimi hallituksen väestöpoliittisena selvityshenkilönä. Selvityksessä Syntyvyyden toipuminen ja pitenevä elinikä esitetään Suomelle uusia väestöpoliittisia linjauksia. ”Landsbygden betyder för mig att stjärnorna syns om natten", hän sanoo.
Kaisa Oinas-Panuma

Kaisa Oinas-Panuma (YTM) on toiminut Maaseudun sivistysliiton Ideafestivaalin Erätauko-keskustelujen koordinaattorina – monipaikkaisesti ja etänä Kuhmosta käsin. Työssään hän keskustelutti kymmeniä nuoria heidän näkemyksistään hyvästä elämästä. Hän on myös Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä -työryhmän jäsen ja yksi julkilausuman kirjoittajista.
Johanna Niilivuo

"Olen Niilivuon Johanna ja helmikuun alusta hoitanut Suomen Kylät ry:n maallemuuttoasiamiehen pestiä. Tärkein tehtäväni on etsiä ratkaisuja maallemuuton edistämiseen. Asun Sarvenperän kylällä Korpilahdella ja olen mukana aktiivisen kylämme toiminnassa. Keskisuomalainen maaseutu ja metsä ovat iso osa minun sielunmaisemaani!"
Heljä Misukka

Heljä Misukka on koulutuspolitiikasta vastaava johtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:ssa vuodesta 2011 alkaen, Akavan 1. varapj ja Opetushallituksen johtokunnan pitkäaikainen jäsen. Aiemmin toiminut opetusministerin valtiosihteerinä vuosina 2007-2010. Koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Espoon kaupunginvaltuutettu 2001-2013. Kiinnostunut monipaikkaisuudesta: asuu puoliksi Helsingissä ja Loviisassa.
Terhi Päivärinta

Kasvatustieteiden maisteri, luokanopettaja. Hyvinvointi- ja sivistysyksikön johtajana Suomen Kuntaliitossa. Aiempaa kuntapuolen työkokemusta mm. koulutoimenjohtajana, sivistysjohtajana ja ammatillisen koulutuksen kuntayhtymäjohtajana yhteensä yli 30 vuotta. "Kuntaliitto on kuntien edunvalvontajärjestö, joten nykyisissä tehtävissäni minulla on mahdollisuus edistää kuntien toimintaedellytyksiä monin eri tavoin."
Ismo Reitmaa

"Olen ohjelmistoalan yrittäjä ja maaseudulla asuva jämsäläinen. Yrittäjäkokemusta on 35 vuotta ja sama meno jatkuu. Erityisesti edistän tekemistä uusilla tavoilla, haasteita pelkäämättä. Näissä maaseutupuuhissa toimin Juokslahti Seuran puheenjohtajana ja olen tiiviisti mukana kolmen jämsäläisen kylän Elävät kylät -elinvoimahankkeessa. Minua saa siis kutsua kylien — ja siinä sivussa koko kunnan — kehittäjäaktiiviksi, mutta kylä-änkyräksi en suostu. Asiat pitää tehdä yhteistyössä ja tavoitteet kannattaa aina asettaa ylöspäin eikä alaspäin, kuten esimerkiksi kouluverkon osalta usein tehdään. En käytä lausahdusta ”ei voi tehdä”, sillä jos ei yritä, ei varmasti myöskään onnistu."
Vilma Ylilauri

"Olen 24-vuotias monipaikkainen yhteisöllisyyden arvostaja ja kestävyyden puolestapuhuja. Opiskelen metsätieteitä Helsingin yliopistossa ja metsäjuttujen lisäksi olen kiinnostunut ympäristökasvatuksesta. Kävin alakouluni nykyään jo lakkautetussa Rantakylän kyläkoulussa. Kahden kilometrin koulumatka johdatti minut kuuden vuoden ajan kouluun, joka oli täynnä luovuutta, luontoa ja yhteisöllisyyttä. Lakkautuksen jälkeen olen seurannut vierestä elinvoimaisen kylän lamaantumista ja surua."
Gunilla Karlberg-Granlund

Gunilla Karlberg-Granlund arbetar som lärare vid Åbo Akademis lärarutbildning. Ett av hennes forskningsintressen är små byskolor. Hon har bl.a. medverkat i böckerna Eläköön kyläkoulu (Leve byskolan) och Educational research and schooling in rural Europe. Att vara ”lantis” eller ”skäribo” är enligt henne ett privilegium. "Många längtar efter en lugnare livsstil nära naturen. Vi behöver ge barn möjligheter att växa upp och bo på landsbygden också i framtiden."
Kaisa Kervinen

"Olen yhteisökehittäjä ja teatterintekijä Outokummusta. Maaseudun Sivistysliitossa työni on osallisuus- ja kumppanuustyötä kuntien kanssa. Erityisesti minua kiinnostaa se, mitä on hyvä elämä maaseudulla, miten osallisuustyö tulisi osaksi kuntien rakenteita ja se, miksi yhteisöllisyyden edistäminen jää usein puheeksi vailla määrätietoista työskentelyä. Lisätietoja minusta ja Maaseudun Sivistysliiton osallisuustyöstä nettisivuillamme.
Teemu Makkonen

Teemu Makkonen työskentelee yhteiskuntamaantieteen professorina Itä-Suomen yliopiston Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatiassa. Taustaltaan hän on talousmaantieteilijä ja innovaatiotutkija, joka on aikaisemmin työskennellyt Helsingin, Tampereen, Turun, Etelä-Tanskan ja Surreyn (Englanti) yliopistoissa. Tällä hetkellä Teemu ahertaa muun muassa Sopeutuvat innovatiiviset maaseudut (SOMA) sekä Älykäs sopeutuminen Pohjois-Karjalan maaseudulla (Alkuvoima) -hankkeiden parissa. Teemu on syntyjään maaseudulta, nykyisin Joensuuhun kuuluvasta, Pyhäselän kunnasta, jossa hänen sukutilansa edelleen sijaitsee ja jonne hän kaavailee muuttavansa piakkoin takaisin. Maaseutu tarkoittaa Teemulle siis kotia, jonka elinvoimaisuuden säilyttämistä edistävä tutkimus on hänelle sydämen asia.
Sanna Petäjämaa

"Olen Sanna Petäjämaa, 27-vuotias taide- ja taitopainotteinen luokanopettaja Luohualta, Siikajoelta. Maaseudussa parasta ovat yhteisöllisyys ja yrittäjähenkisyys. Pidän tärkeänä, että edellytykset maaseudulla ja muilla haja-asutusalueilla elämiseen turvataan. Olen aktiivinen Luohuan Maaseutuyhdistyksessä sekä tuoreessa Siikajoen kunnanvaltuustossa."
Tarja Hosiasluoma

"Olen kotoisin Karviasta ja toiminut 11 vuotta Karvian kunnanjohtajana. Hetken olen asunut muualla kuin Karviassa. Karvia on pieni kunta, mutta kokoisekseen vireä. Olemme kehittäneet matkailua nyt kolmisen vuotta Willi Karvia Oy:n kautta. Karvia kuuluu Lauhanvuori- Hämeenkangas Geopark alueeseen. Maaseudun kehittäminen on minulle tärkeää. Suomelle on rikkaus, että voi valita asuuko kaupungissa vai maalla. Itse haluan asua maalla ja nimenomaan juuri Karviassa."
Alijan Danish

Alijan Danish on kurikkalainen lähihoitaja. Alijanin vapaa-aika kuluu judoa, pyöräilyä ja juoksua harrastaessa.
Suna Kymäläinen

Suna Kymäläinen (sd.) on kolmannen kauden kansanedustaja, Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu ja neljän lapsen äiti. Eduskunnassa hän toimii liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajana sekä puhemiesneuvoston ja suuren valiokunnan jäsenenä. Kaakkoissuomalaisena kansanedustajana ja pitkäaikaisena entisenä ruokolahtelaisena maaseutu ja luonnonläheisyys ovat hänelle tärkeitä arvoja, joita tulee vaalia.
Elina Ussa

Elina Ussa on FiCom ry:n toimitusjohtaja. FiCom on ICT-alan edunvalvoja, jonka jäsenet rakentavat Suomen digitaalista infraa. Elina itse on helsinkiläistynyt viialalaisen maatalon kasvatti, joka nauttii puutarhassa möyrimisestä ja polkujuoksusta.
Olli Lehtonen

"Työskentelen erikoistutkijana Luonnonvarakeskuksessa ja tutkijatohtorina Itä-Suomen yliopistossa. Olen talousmaantieteilijä ja erikoistunut geospatiaaliseen aluetutkimukseen ja paikkatietoon. Aluekehitykseen, monipaikkaisuuteen ja politiikkatoimenpiteiden vaikutusanalyyseihin liittyvät hankkeet ovat täyttäneet työpöytääni parin viime vuoden ajan. Maaseutuun minulla yhdistyy vapaa-ajan toiminnot, mutta haaveissa on myös oman pienimuotoisen tilan perustaminen ja asuminen maaseudulla."
Jarmo Matilainen

Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen on pitkän linjan digitalisaation moniottelija, jolla on kokemusta sekä digialan asiantuntijatehtävistä että esimies- ja johtotehtävistä. Koulutukseltaan hän on ohjelmisto- ja tietokonealan tekniikan lisensiaatti sekä elektroniikka-alan filosofian maisteri. ”Olen koko elämäni asunut maaseudulla ja vesistöjen läheisyydessä. Etätyötä olen tehnyt jo 25 vuoden ajan ja internet-palveluita käyttänyt 30 vuotta. Kunnollisen digi-infran ja erityisesti kuituverkon ulottaminen kaikkiin koteihin on sekä työnantajani että minun henkilökohtainen yhteinen tavoite.”
Marjut Ahokas

"Olen Marjut Ahokas, Suomen itäisimmän kunnan, Ilomantsin, kunnanjohtaja. Maaseudun elinvoiman ylläpito ja edistäminen ovat ykkösasioita työssäni. Älykkäällä sopeutumisella ja uusilla teknologisilla ratkaisuilla pystymme turvaamaan maaseudun ja maaseutumaisten kuntien olemassaolon ja vireyden, siis hyvän elämän maaseudulla."
Heikki Huhtanen

"Olen Heikki Huhtanen, 36-vuotias käsiäheilutteleva koodaava maanviljelijä. Maatilaa pyöritämme veljeni kanssa Loimaalla. Ohjelmointia opiskelen Hive Helsingissä. Koodaustöitä teen Technionilla, jossa kehitämme metsäkoneiden hakkauspään automatiikkaa. Uskon valokuituyhteyksien merkitykseen ja siksi olemme perustaneet Korven kuitu ry:n, jonka tavoitteena on rakentaa Metsäkorvelle, syvälle maaseudulle, 10 gigan valokuituyhteydet!"
Veli-Matti Karppinen

Veli-Matti on tuottaja ja elokuvaohjaaja, joka on toiminut mediayrittäjänä tuottaen palveluja yritysten ja julkisen hallinnon käyttöön. Vuodesta 2004 lähtien Kainuun Nuotta ry:n (Kainuun kylä ja asukasyhdistysten maakunnallinen kattojärjestö) toiminnanjohtaja. Hulluna luovuuteen, yhteisöllisyyteen, jolla mikään haaste ei ole pelottava. Motto (tällä hetkellä): Kun lähtee ajoissa niin ei tarvitse juosta niin lujaa.
Vieraita torstaina 30.9.
Jaana Husu-Kallio

Jaana Husu-Kallio on toiminut maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkönä vuodesta 2012. Tätä ennen hän on toiminut mm. Elintarviketurvallisuusviraston pääjohtajana. Lisäksi hän toimii Euroopan elintarviketurvallisuusviraston, EFSAn, johtokunnassa. Jaana Husu-Kallio painottaa, että menestyvä ja hyvinvoiva maaseutu vahvistaa koko suomalaista yhteiskuntaa.
Oskar Mannelin

Oskar Mannelin on osallisuuden monitaituri ja nuorten vaikuttamistoiminnan asiantuntija, jolta löytyy myös usean vuoden mittainen järjestötausta eri nuorisojärjestöjen toiminnasta. Mannelin toimii tällä hetkellä Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton alueellisen nuorisovaltuustojen toiminnan tukemis- ja kehittämishankkeen projektipäällikkönä sekä Joensuun 4H-yhdistyksen puheenjohtajana. “Nuorten osallisuudella on merkittävä rooli tulevaisuuden maaseudun kehittämisessä, ja haluan myös omalta osaltani olla tekemässä töitä tämän mahdollistamiseksi.”
Ninni Teppo

"Moro! Olen Ninni Teppo, 18-vuotias opiskelija. Asun Kärsämäellä, Pohjois-Pohjanmaalla. Olen Keskipiste-Leaderin nuorisotyöryhmän puheenjohtaja sekä Keskipiste-Leaderin hallituksen nuorisojäsen. Olen myös Haapajärven 4H-yhdistyksen hallituksen nuorisojäsen. Tärkeimpiä arvojani ovat muun muassa hyvinvointi sekä nuoret maaseudulla."
Olli Cavén

Olli Cavén on 34-vuotias maatalousyrittäjä Hauholta. Viljelyssä omalla tilalla on kauraa, ohraa, sokerijuurikasta ja rehulupiinia. MTK:n Maaseutunuorissa Olli puhuu kaikkien maaseutunuorten äänellä, eli on keskusliiton maaseutunuorten valiokunnan puheenjohtaja vuosimallia 2021. Edustettavana on kaikkien alle 35-vuotiaiden jäsenten asiat, kattaen kaikki tuotantosuunnat valtakunnan joka kolkasta. Ikäryhmään kuuluu n. 13 000 jäsentä.
Karoliina Ahtiainen

Karoliina Ahtiainen, 28, Etelä-Karjala. "Työskentelen hyvinvointikoordinaattorina nuorten parissa Lappeenrannan lukioilla. Olen saanut kunnian aloittaa Suomen Kylät ry:n nuorten tulevaisuusjaoston ensimmäisenä puheenjohtajana tänä vuonna. Veri veti ja vetää vahvasti maaseudulle ja siksi olenkin maaseudun paluumuuttaja."
Christoffer Ingo

Fårproducent och kommunfullmäktigeordförande i Korsholm.
Lammastuottaja ja Mustasaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja.
Jouni Kemppainen

Jouni Kemppainen on toiminut Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajana vuodesta 2016 saakka. Tätä ennen hän on työskennellyt muun muassa Yle Uutisten päätoimittajana ja Elinkeinoelämän keskusliiton viestintäjohtajana. Kemppaiselle myönnettiin vuonna 2018 Suomen Valkoisen ruusun ritarimerkki. Kemppaisen juuret ovat maatilalla Huittisissa. Maaseudun puolesta puhuminen on lähellä hänen sydäntään.
Reeta Rönkkö

Kyläkehittäjä ja metsänhoitaja Pohjois-Karjalasta. "Maaseutu on minulle sekä koti että työpaikka ja maaseudun rooli ilmastoviisaan tulevaisuuden rakentamisessa on keskeinen. Hiiliviisaiden tekojen toteuttaminen yhdessä kylien ja yhdistysten kanssa tarjoaa jatkuvasti uusia ahaa-elämyksiä ja ideoita. Uskon, että yhdessä tehtynä pienilläkin ympäristöteoilla on ratkaiseva merkitys asennemuutoksen saavuttamisessa."
Anssi Kainulainen

Anssi Kainulainen on energia- ja ilmastopolitiikan moniottelija MTK:n keskusliitosta. Päivätyönään hän koettaa ymmärtää mihin suuntaan maailma on menossa ja vaikuttaa energia- ja ilmastolainsäädäntöön siten, että maa- ja metsätalouden harjoittamiselle olisi Suomessa edellytyksiä. Vapaa-aika menee perheen parissa ja mahdollisuuksien mukaan lumisissa maisemissa.
Jari Lyytimäki

Jari Lyytimäki on johtava tutkija Suomen ympäristökeskuksessa. Hän työskentelee muun muassa yhteiskunnan ekohyvinvointia tutkivassa ORSI-hankkeessa ja kestävää liikkumista tutkivassa STYLE-hankkeessa sekä Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin koordinaattorina. Hän on koko lailla varma siitä, että maaseutujemme mahdollisuudet monistuvat mitä pidemmälle tulevaisuuteen katsotaan.
Thomas Snellman

Thomas Snellman, bonde/landsbygdsutvecklare från Karby i Pedersöre är initiativtagare till REKO-direktförsäljningssystemet som bland annat gjort att han utnämndes till den allra första Nordic Food entreprenör 2017 och årets landsbygdsprofil i Finland 2018. Nu är de dags att berätta historien om REKO. Hur fungerar konceptet, hur gick det till när den första ringen skapades, vilka utmaningar har man stött på under resans gång och vem är kunderna? Vad är REKO i dag och hur ska man göra om man vill starta en egen ring? Vi berättar också historien om Thomas Snellman, ekobonden från Karby som satte Österbotten på världskartan.
Tuomas Kuhmonen

Tuomas Kuhmonen toimii tutkimusjohtajana Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa Turun yliopistossa, mutta sijaitsee Vesannolla Savon Villissä Lännessä pysyvässä etätyössä kotitilallaan. Hän on miettinyt maatalouden, ruokajärjestelmän ja maaseudun tulevaisuutta työkseen jo 30 vuotta, mutta ei ole vieläkään löytänyt lopullista totuutta asiassa. Harhautunut moniin paikallisiin luottamustehtäviin. Suoihminen (Homo humus).
Pirjo Pystykoski-Sopanen

Toimitusjohtaja, omistaja-yrittäjä Lennol Oy:ssä. Toisen sukupolven yrittäjä yhtiössä (kolmaskin jo mukana!). Kauppatieteiden maisteri. Uusista asioista innostuva kehittäjä ja käynnistäjä. Vastuullinen tuotanto on dna:ssa, vanhemmilta siirtynyt toimintatapa.
Sopanen on EK:n Yrittäjävaltuuskunnan, Suomen Tekstiili ja Muodin hallituksen sekä julkiset hankinnat ja huoltovarmuus-vaikuttajaryhmän jäsen. Hän on Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin elinkeinovaliokunnan jäsen ja varapuheenjohtaja. Lisäksi hän on Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja sekä Opetushallituksen Tekstiili ja muodin työelämätoimikunnan jäsen.
Elina Kamppi

Vastuullisuusasiantuntija, Finanssiala ry. Elina on työskennellyt Finanssiala ry:ssä (FA) syksystä 2016 lähtien. Hän vastaa EU:n kestävän rahoituksen lainsäädäntöön vaikuttamisesta sekä on mukana edistämässä suomalaisen finanssialan vastuullisuutta FA:n vastuullisuuden ohjausryhmässä. Vuosina 2014-2016 Elina oli MEP Sirpa Pietikäisen avustajana Brysselissä.
Jyrki Wallin

Jyrki Wallin on toiminut Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n toiminnanjohtajana vuoden 2020 alusta alkaen. Aiempaa kokemusta reilun 300 000 suomalaisen viljelijän, metsänomistajan ja maaseutuyrittäjien etujärjestöstä löytyy reilu kymmenen vuotta niin kentältä kuin keskusliitosta. Välissä oli aika Agronomiliiton toiminnanjohtajana sekä muun muassa Akavan varapuheenjohtajana. Jyrki on edistänyt maaseudun asiaa myös monissa säätiöissä, parhaillaan Suomen maatalousmuseo Sarkan hallintoneuvoston ja Latokartanon urheilu ja kulttuuritalosäätiön hallituksen puheenjohtajana. Kalannissa lapsena alkanut "renkiaika" vaihtui tänä keväänä isännyyteen, joka pitää kädet mullassa ja raivaussahan varressa. Jyrkin mottona on "Suomea ei ole ilman elävää maaseutua".
Timo Kalliomäki

"Työkokemusta rahoitusalalta löytyy noin 20 vuotta, joista kaksi viimeistä Suupohjan Osuuspankin toimitusjohtajana. Aiemmin olen työskennellyt Nordea-pankissa erilaisissa johtotehtävissä. Työhistoriassa toimenkuvaani on aina liittynyt tavalla tai toisella yritysten ja maatilojen rahoittaminen. Maaseudun merkitys itselleni on todella tärkeä, maaseudulla on ”helppo hengittää” ja maaseutu tarjoaa myös hyvät lähtökohdat menestyksekkäälle yritystoiminnalle."
Katja Hänninen

Kansanedustaja, piehinkiläinen ja eduskunnan kylätoimintaverkoston perustajajäsen. "Olen 41-vuotias perheenäiti Piehingin kylältä Raahesta. Maaseutu merkitsee minulle hiljentymistä omassa rauhassa ja luonnon puhtautta. Rakastan lenkkeilyä lähimetsien maastossa, jossa voin tuntea aidosti olevani osa luontoa. Ilman elinvoimaista maaseutua kotimainen lähiruoka ja monipuolinen maaseutumatkailu jäisi monelle meistä vain haaveeksi. Onneksi siis meillä on upea, ainutlaatuinen Suomen maaseutu, josta voimme kaikkia olla ylpeitä ja jonne me kaikki olemme aina tervetulleita juuri sellaisina kuin olemme."
Janne Sankelo

Kauhavalainen kansanedustaja ja kokoomuksen maaseutupolitiikan verkoston puheenjohtaja. Talousvaliokunnan jäsen, maa- ja metsätalousvaliokunnan ja valtiovarainvaliokunnan varajäsen sekä maatalousjaoston jäsen. Työtausta opetusalalla ja Vapon sidosryhmäjohtajana, jossa työskentelyä mm. biotaloushankkeiden parissa. Kortesjärvellä sijaitsevan Fränti-Kujalan kotitilansa isäntä 11. sukupolvessa.
Riikka Pakarinen

"Olen Riikka Pakarinen, keskustan varapuheenjohtaja ja väitöskirjatutkija. Olen kotoisin Itä-Suomesta Varkaudesta, mutta nykyään kotini on Espoossa, jossa toimin myös kaupunginvaltuutettuna. Olen toiminut useissa poliittisissa tehtävissä, mm. Euroopan parlamentin jäsenenä, pääministerin sekä valtiovarainministerin EU-poliittisena neuvonantajana. Euroopan parlamentissa tein työtä aluekehitys-, maatalous -sekä ympäristövaliokunnassa. Tiedän ja tunnen EU:ssa tehtävien päätösten merkityksen maaseudulle ja alueille. Kotona minulla on kaksi kouluikäistä poikaa, joiden kanssa touhuten vapaa-aika kuluu mukavasti."
Peter Östman

Olen yrittäjätaustainen kolmannen kauden kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä. Toimin Kristillisdemokraattisen puolueen 1. varapuheenjohtajana. Olen jäsen eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa ja varajäsen suuressa valiokunnassa. "Maa- ja metsätalousyrittäjä on palkkansa ansainnut. Meidän on yhdessä varmistettava, että maamme säilyy viljeltynä. Kotimainen ruoan ja energian tuotanto takaavat huoltovarmuutemme."
Mikko Ollikainen

Mikko Ollikainen (RKP) on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja Maalahden kunnallisvaltuuston puheenjohtaja. Eduskunnassa hän toimii ympäristö- ja sivistysvaliokunnan jäsenenä, ja pohjalaiselle maaseutu, saaristo ja luonto ovat sydäntä lähellä olevia asioita. ”Koronavuosi ja myös sen tuomat huoltovarmuuskysymykset ovat asettaneet maaseutumme tärkeyden uuteen valoon, josta meillä on otettava oppeja tulevaisuudessa.”
Ilkka Haavisto

Ilkka Haavisto on maaseudun ja kaupunkien välistä yhteistyötä edistävän Keskitien säätiön sekä Talonpoikaiskulttuurisäätiön puheenjohtaja. Päivätyössään Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tutkimuspäällikkönä hän on kommentoinut politiikan, talouden ja yhteiskunnan keskeisiä aiheita EU:sta kuntatalouteen. Maaseutupolitiikan pyöreän pöydän keskusteluun Haavisto osallistuu ensi sijassa Keskitien säätiön puheenjohtajan roolissa.
Hilkka Vihinen

"Olen Maaseutupolitiikan neuvoston tutkimuksesta vastaava apulaispääsihteeri (OTO) ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori. Politiikantutkijana olen erikoistunut maaseutupolitiikkaan ja aluekehitykseen. Laaja maaseutumme on minulle tilana, luonnonympäristönä ja ihmisten oivaltavina toimintoina harvinaislaatuinen kansallinen valttikortti, jonka arvo vain kasvaa tulevaisuudessa, sillä maaseudun kestävyysmurros tarjoaa ratkaisuja myös muille alueille."
Juha Kuisma

Juha Kuisma (s.1955) on tietokirjailija, joka on kirjoittanut yhteiskunnallisista kysymyksistä, biotaloudesta, ekohistoriasta, talonpoikaiskulttuurista ja eräiden maaseutujärjestöjen historiasta. Kuisma asuu Lempäälän Lastusten kylällä keskellä kulttuurimaisemaa. Hänelle maaseutu tarkoittaa pisimpään testattua non-fossiilisen sivilisaation lähtökohtaa.
Hanna Kivimäki

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n pääsihteeri Hanna Kivimäki on osallisuuden ja nuorisopolitiikan ammattilainen. Kivimäki luotsaa Nuva ry:tä, joka töitä sen eteen, että nuorten osallisuuden laatu ei riippuisi päättäjistä vaan olisi syvälle juurtunutta päätöksenteon kaikilla tasoilla. Tätä ennen hän on työskennellyt opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisotyön ja -politiikan vastuualueella. "Erityisen tärkeää tulevaisuuden maaseudun näkökulmasta on varmistaa, että päätöksentekijät luovat tulevaisuutta myös seuraaville sukupolville, vaikka se tarkoittaisi tulevaisuusinvestointeja."
Anssi Joutsiniemi

Anssi Joutsiniemi on Kaupunkikehityksen ja -mallinnuksen professori sekä Kaupunkitutkimuksen ja -suunnittelun maisteriohjelman johtaja. Hänen kaupunkeihin ja kaupungistumiseen liittyvä työnkuvansa on korostetun monialainen: professuuri on Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu ja Insinööritieteiden korkeakoulun yhteinen ja maisteriohjelma kansainvälisestikin tarkasteltuna ainutlaatuinen yhteistyöhanke Helsingin yliopiston kanssa. Joutsiniemi on koulutukseltaan tekniikan tohtori ja arkkitehti. Joutsiniemi oli yhtenä kirjoittajana tuoreessa suomalaista kaupungistumisen tilaa käsittelevässä kirjassa Kaupunki politiikassa.
Asko Saatsi

Nurmeksen kaupunginjohtaja 2012 alkaen. Maa- ja metsätieteiden maisteri ja kauppatieteiden tohtori. Asko on työurallaan toiminut mm. Metsähallituksen suunnittelupäällikkönä, Iisalmen Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtajana ja PIKES Oy:n toimitusjohtajana. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat suunnistus, kulttuuri, metsänhoito, metsästys ja kuntoliikunta.
Matti Kämäräinen

Nurmeksen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Maakuntaneuvos, hammaslääkäri. Pitkäaikainen vaikuttaja kunta- ja maakuntatason luottamustoimissa. Alueellinen tasa-arvon puolustaja. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat metsätyöt, moottoripyöräily, kulttuuripalvelut ja golf.
Reijo Hämäläinen

Reijo Hämäläinen toimii Kurikan kaupungin maaseutupäällikkönä ja toimeen kuuluvat myös valmiuspäällikön tehtävät. Agrologi, hallintotieteen kandidaatti. Hän on toiminut urallaan lisäksi useissa luottamustehtävissä. ”Maaseutu on minulle paikka jossa on läsnä yhteisöllisyys, merkityksellisyys, turvallisuus ja rauhoittava hiljaisuus. Maaseutu on monimuotoinen kokonaisuus, josta löytää koko ajan uusia voimaannuttavia elämyksiä.”
Simo Ralli

Simo Rallina tunnettu Kari Komsi on Elonkerjuu –orkesterin kitaristi ja kirjailija. Hän on myös maanviljelijä ja ympäristöystävällisen maaseutuelämän kokemusasiantuntija vailla vertaa. ”Olen elämäni maalla asunut ja kokenut etten ole jäänyt mistään paitsi. Olen etuoikeutettu, kun olen saanut täällä lakeudella toimia ja yrittää.”
Elonkerjuu

Elonkerjuu on noussut Pohjanmaan lakeuksilta koko kansan suosikiksi. Yhtye on myynyt urallaan kultaa, platinaa ja huikeat quattroplatinaa sekä pokannut huikean määrän Emma-palkintoja. Alkuvuodesta julkaistu single Ihollani aina on menestynyt radiolistoilla. Elokuun lopussa julkaistu uusi single Tulessa jatkaa samaa menestyskaavaa. Nykyisessä kokoonpanossa soittavat Osku Ketola, Simo Ralli, Antero Naali ja Lenni Paarma.