Perjantai 27.9.

Maaseutuparlamentti 2024 järjestetään Nurmeksessa. Tervetuloa mukaan Suomen suurimpaan ideafestivaaliin paikan päälle tai virtuaalisesti!

Alla mainittuja ohjelmia (poislukien työpajat, miniseminaarit ja tietoiskut) voi seurata joko paikan päällä PielisAreenalla tai striimin välityksellä.

Klo 8.10 Studiossa: Aamukahvikeskustelu osallisuudesta

Perjantain aamukahvikeskustelussa kuullaan tunnelmia torstain idearetkiltä, Karjalaiselta kaupparaitilta ja tervetuloatilaisuudesta sekä virittäydytään Suomen suurimman ideafestivaalin tunnelmaan.

Aamukahvin äärellä osallisuudesta ovat keskustelemassa Maaseutuparlamentin Studio-lavan juontaja Harri Kolehmainen ja Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö Virpi Harilahti-Juola. 

Paikka: Studio & striimi

Klo 8.10 Studiossa: Aamukahvikeskustelu: Maaseutu mielikuvissamme ja kokemuksissamme

Mukana keskustelussa maaseutupolitiikan professori ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Hilkka Vihinen.

Paikka: Studio & striimi

Klo 8.50 Maaseutuparlamentin päälavan ohjelma alkaa 

Paikka: PielisAreenan päälava & striimi

Klo 9.00 Inspiraatiopuhe: Inari Fernández

Toimittaja, kirjailija ja somevaikuttaja Inari Fernández jakaa meille oman tarinansa maallemuuton mahdollisuuksista ja mutkista.

Paikka: päälava ja striimi

Klo 9.20 Keskustelu: Maaseutuelämä aitona vaihtoehtona

Keskustelussa mukana Maria Dorff, Hannu Gröhn, Roope Tonteri, Johanna Niilivuo ja Sari Sirkkiä.
  • Meistä suomalaisista 1,5 miljoonaa ihmistä asuu ja elää arkeaan maaseudulla. Joka kolmas meistä liittää maaseutuun mielikuvia hyvästä elämästä ja joka viides miettii muuttoa maalle, kertoo maaseutubarometri -tutkimus. Erityisesti haja-asutusalue houkuttelee. Iso osa kuitenkin jää kaupunkeihin.

    Onko maallemuutto ja maaseutuelämä käytännössä mahdollinen vaihtoehto ja kenelle? Mikä saa jäämään, muuttamaan ja/tai palaamaan maaseudulle? Mitkä asiat nousevat keskeisimmiksi tekijöiksi, kun vastoin yleistä trendiä halutaan nuorena ihmisenä asua ja elää sekä yrittää maaseudulla? Hallitusohjelma sisältää kirjauksen maalle ja saaristoon muuton kannustimien selvittämisestä – mitkä asiat kannustavat asumaan ja elämään maaseudulla – entä rajaseudulla? Mitkä asiat ovat omalla vastuullamme, mihin kaivataan yhteisöä ja yhteiskuntaa – ovatko nämä tasapainossa?

    Keskustelulla halutaan avata ja laajentaa maalla asumisen ja elämisen kuvastoa sekä valottaa arjen asiantuntijoiden näkökulmia maaseutuelämään kannustavia ja sitä rajoittavia tekijöitä.

    Paikka: PielisAreena & striimi

Klo 10.30 Inspiraatiopuhe: Siamäk Naghian

Genelec Oy:n toimitusjohtaja, tekniikan tohtori ja kirjailija Siamäk jakaa oman tarinansa elävän kulttuurin, monimuotoisuuden ja luovuuden voimasta.

Klo 10:45 Keskustelu: Elävä kulttuuri elinvoimatekijänä

Keskustelussa mukana työministeri Arto Satonen, Anni Rannikko, Maria Victoria de la Cruz Molinari, Ilona Lahdelma, Siamäk Naghian, Kaisa Rönkkö ja Mikko Hautakangas.
  • Maaseutubarometrin mukaan mielikuvat maaseudusta ovat moninaiset – niihin liittyy sekä nostalgiaa että uutta luovaa kulttuuria. Kulttuuri tuo kuntiin ja kylille työtä ja elämyksiä. Se kutsuu ihmisiä yhteen ja synnyttää yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä työtä, yrittäjyyttä ja kriisinkestävyyttäkin. Kulttuuri rakentaa paikallista identiteettiä ja antaa tilaa uusille ajatuksille ja ihmisille.

    Keskustelussa halutaan avata kulttuurin merkitystä maaseutujen elinvoimalle. Pohditaan sitä, mikä merkitys kulttuurilla on maaseudun veto- ja pitovoimalle sekä ihmisten hyvinvoinnille.

    Paikka: PielisAreena & striimi

Klo 11.40 Maaseutuparlamentin avaus (Sari Essayah, maa- ja metsätalousministeri ja maaseutupolitiikan neuvoston puheenjohtaja)

Paikka: päälava ja striimi

Klo 12.00 Studiossa: Paikallislähtöinen kestävä kehitys

Mukana keskustelussa Kestävän kehityksen viikon koordinaattori Nora Backlund.

Paikka: Studio & striimi

Klo 12.00 – 15.00 Lounas

Paikka: Hyvärilä ja Bomba

Huomaathan, että samaan aikaan on käynnissä ohjelmaa päälavalla sekä muissa tiloissa (työpajat, tietoiskut, miniseminaarit). 

Klo 12.15 Keskustelu: EU's Longterm Vision for Rural Areas - framing a future to encompass all regions

Päälavalle nousevat muun muassa EU-komission DG REGIOn johtaja Slawomir Tokarski, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean edustaja Kerli Ats, maaseutupolitiikan professori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta sekä Taru Haapaniemi, EU-komission maatalouskomissaarin kabinetin jäsen.
  • How do we see the Rural Vision playing out? Next steps and wish list for the new Commission and Parliament.

    Päälavalle nousevat muun muassa EU-komission DG REGIOn johtaja Slawomir Tokarski, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean edustaja Kerli Ats, maaseutupolitiikan professori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta sekä Taru Haapaniemi, EU-komission maatalouskomissaarin kabinetin jäsen.

    Järjestäjänä maaseutupolitiikan neuvoston KV-työryhmä. Seminaari on ensimmäinen osa, joka jatkuu työpajassa (klo 15:00), jossa syvennytään Rural Vision -konkretiaan ja maaseutusopimuksen yhteisöön (Rural Pact).

    Paikka: PielisAreena ja striimi

Klo 12.30 – 17.00 Työpajoja, miniseminaareja, tietoiskuja Hyvärilässä ja Bomballa

Työpajojen kautta osallistujat saavat mahdollisuuden oppia uutta, kehittää yhdessä, verkostoitua ja vaikuttaa maaseutupoliittisen julkilausuman valmisteluun. Perjantaina työpajat alkavat klo 13, 14, 15 tai 16. Tutustu perjantain työpajoihin.

Miniseminaareissa kuulet näkökulmia ja esimerkkejä uudistavasta arjesta, yrittäjyydestä ja kulttuurista. Tutustu perjantain miniseminaareihin.

Maaseutuparlamentin kumppanit järjestävät tietoiskuja tapahtuman kolmella polulla: uudistava arki, uudistava yrittäjyys ja uudistava kulttuuri. Tutustu perjantain tietoiskuihin.

Samaan aikaan on ohjelmaa käynnissä myös päälavalla.

Klo 13.30 Keskustelu: Onnea, rakkautta ja valoa! Arvonlisäyksen polkuja ruoka-alalla

Toteuttaja: MMM, mukana Luonnonvarakeskus, Kukki-viljatuoteperhe / Kumpulan perinnetila (Ilomantsi), Kinnusen Mylly ja TransFarm.
  • Voisiko suomalaisen ruoan kuluttajia olla 30 miljoonaa? Meillähän ruoka-alalla on arvonlisäyksen potentiaalia, tutkitusti! Meillä on osaamista. On kulttuuria! Mihin ja missä arvonlisäys syntyy ja miten sen syntyminen maaseudulle edellyttää?

    Mitkä ovat tutkijan, tuottajan, myllyn ja myyjän kokemukset kannattavan ja kestävän yritystoiminnan kehittämisessä? Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan heidän kanssa siitä, miten kannattava ja kestävä yritystoiminta voi tarkoittaa ja edellyttää. Tule oivaltamaan uutta ja inspiroitumaan todellisista esimerkeistä. Toteuttaja: MMM. Mukana Luonnonvarakeskus, Kukki-viljatuoteperhe / Kumpulan perinnetila (Ilomantsi), Kinnusen Mylly ja TransFarm.

    Paikka: PielisAreena & striimi

Klo 13.00 – 15.00 Valtakunnallisten maaseudun kehittämis- ja tutkimushankkeiden kokoontumisajot

Paikka: Bomba, 2. kerros - Järjestäjinä maaseutuverkostoyksikkö, maaseutupolitiikan neuvosto, Hämeen ELY-keskus, maa- ja metsätalousministeriö
  • Valtakunnallisten maaseudun kehittämishankkeiden ja valtakunnallisten maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeiden sekä maaseutupolitiikan neuvoston verkostojen kokoontuminen ja tiedonvaihtotilaisuus. Kaikki hanketoimijat mukaan verkostoitumaan!

    Järjestäjinä maaseutuverkostoyksikkö, maaseutupolitiikan neuvosto, Hämeen ELY-keskus, maa- ja metsätalousministeriö

    Ohjelma:

    klo 13.00 Tervetuloa!

    johtava asiantuntija Marianne Selkäinaho, maa- ja metsätalousministeriö ja pääsihteeri Antonia Husberg, maaseutupolitiikan neuvosto

    klo 13.10 Pikakohtaamiset
    Nopeita kohtaamisia: kuulumiset ja uudet yhteydet

    klo 13.40 Pikakeskustelujen summaus
    keitä on paikalla, mitä kuulimme?

    klo 14.00 Ajankohtaiskatsaus: valtakunnalliset maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeet
    asiantuntija Lassi Hurskainen, Hämeen ELY-keskus erityisasiantuntija Sami Tantarimäki, maaseutupolitiikan neuvosto

    klo 14.20 Teemanurkat:
    tiedonjakamista ja yhteistyömahdollisuuksia:

    klo 14.50 Teemanurkkien anti ja jatkoaskeleet

    klo 15.00 Tilaisuus päättyy

    Tilaisuus järjestetään yhteistyössä maaseutuverkostoyksikön, maaseutupolitiikan neuvoston, Hämeen ELY-keskuksen ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa

    Lisätietoja: Maaseutuverkostoyksikkö, juha-matti.markkola@maaseutu.fi,
    puh. 040 5599 412

Klo 14.30 Studiossa: Näkymättömiä tulevaisuuksia – Maatilat uudistavien yhteisöjen ytiminä

Klo 14.40 Studiossa: Osallisuus ja kulkemisen haasteet

Klo 14.40 Studiossa: Maa- ja metsätalousministerin haastattelu

Klo 15.00 Studiossa: Osallisuus, ikämiehet ja maahanmuuttajat

Klo 15.15 Studiossa: Osallisuus ja maaseudun nuoret / Är ungdomars delaktighet en svår nöt att knäcka? (FI/SE)

Klo 15.45 Päivän kertaus ja kooste

Klo 16.00 Lähetys päättyy

Klo 16.00 Verkostoitumista ja vapaata keskustelua

Runsaan asiaosuuden jälkeen on aika siirtyä vapaamuotoisempaan ohjelmaan ennen illan huipennusta eli Karjalaisia pitoja!

Hengähdä Pielisen upeiden maisemien äärellä tai verkostoidu uusien sekä vanhojen tuttavuuksien kanssa Hyvärilän ja Bomban alueella.

Klo 19.00 – 23.00 Karjalaiset pidot

Perjantai-ilta huipentuu Karjalaisiin pitoihin PielisAreenalla. Tervetuloa nauttimaan pohjoiskarjalaisesta vieraanvaraisuudesta, paikallisesta ruoasta sekä kulttuurista! 

Illan aikana jaetaan myös palkintoja Suomen Kylät ry:n sekä Kestävän kehityksen viikon toimesta. 

Huom. Karjalaiset pidot on maksullinen tilaisuus, johon on ilmoittauduttu tapahtumailmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen on päättynyt.