Lauantai 28.9.
Alla mainittuja ohjelmia (poislukien työpajat, miniseminaarit ja tietoiskut) voi seurata joko paikan päällä PielisAreenalla tai striimin välityksellä.
Klo 8.00 – 11.00 Työpajoja, miniseminaareja, tietoiskuja Hyvärilässä ja Bomballa
Työpajojen kautta osallistujat saavat mahdollisuuden oppia uutta, kehittää yhdessä, verkostoitua ja vaikuttaa maaseutupoliittisen julkilausuman valmisteluun. Tutustu lauantain työpajoihin.
Miniseminaareissa kuulet näkökulmia ja esimerkkejä uudistavasta arjesta, yrittäjyydestä ja kulttuurista. Tutustu lauantain miniseminaareihin.
Maaseutuparlamentin kumppanit järjestävät tietoiskuja tapahtuman kolmella polulla: uudistava arki, uudistava yrittäjyys ja uudistava kulttuuri. Tutustu lauantain tietoiskuihin.
Samaan aikaan on ohjelmaa käynnissä myös päälavalla.
Klo 8.30 Studiossa: Aamukahvikeskustelu: Väestö ja toimintakyky - liikkumishaaste!
Lauantain aamukahvikeskustelussa vedetään yhteen perjantain sisällöt ja käynnistetään Maaseutuparlamentin kolmas ja viimeinen päivä. Keskustelussa aiheena on väestö ja toimintakyky ja luvassa on myös liikkumishaaste – tule mukaan!
Klo 8.45 Nuoret päättäjät ja ajatuksia hyvästä elämästä maaseudulla
Paikka: Päälava ja striimi
Klo 9.30 Keskustelu: Ruoka- ja metsäketjun merkitys huoltovarmuudelle ja kokonaisturvallisuudelle Itä-Suomessa
Paikka: Päälava ja striimi
Klo 10:10 Studiossa: Mitä mahdollisuuksia EU:n maaseuturahastosta Itä-Suomelle?
Paikka: Studio ja striimi
Klo 11.00 - 14.00 Lounas
Paikka: Soppatykit PielisAreenan piha-alueella
Huomaathan, että samaan aikaan on käynnissä ohjelmaa päälavalla.
Klo 10.30 Inspiraatiopuhe: Sari Kaasinen
-
Sari jakaa meille tarinan siitä, miten toiveikasta tulevaisuutta tehdään itäisessä Suomessa kulttuuriin, ruokaan, järviin, metsään, luontoon ja matkailuun sekä yhteiseen tekemiseen pohjautuen. Mitä meidän tulisi tunnistaa, kun puhumme elinvoimasta ja taloudesta kansallisella tasolla? Mistä elinvoima lähtee, kun se lähtee meistä itsestämme ja paikallisista ja alueellisista vahvuuksista? Mikä kannattaa ja mikä lannistaa elinvoiman syntyä? Entä elinvoiman rakentamisen edellytykset - miltä ne näyttäytyvät Pohjois-Karjalan kulttuurilähettilään silmin? Sari valottaa meille kaikille, mitä kansallisia ohjelmissa ja strategioissa kannattaa muistaa ja tunnistaa kun elinvoimaa halutaan aidosti lähteä rakentamaan.
Sari sytyttää meidät Maaseutuparlamentin kolmantena ja viimeisenä päivänä. Sarin ideat ja sanomat ovat mitä parasta kotiin vietäviä tuliaisia Maaseutuparlamentista. Otetaan kukin koppia ja viedään omilla kotikonnuilla käytäntöön. Tule kuuntelemaan ja innostumaan Sarin puheenvuorosta PielisAreenalle ja Maaseutuparlamentti 2024 -tapahtuman päälavalle lauantaina 28.9. klo 10.30.
Paikka: Päälava & striimi
Klo 11.00 – 12.15 Rajakunnat paljon vartijoina – koko Suomen ja Euroopan puolesta. Aloituspuheenvuoro: MEP Mika Aaltola
-
Mitä kuuluu Kainuun nälkämaille, Itä-Lapin saloille, kauniisiin karjalaisiin maisemiimme? Miksi rajaseudun terveisiä ja huolenaiheitamme kannattaisi kuunnella entistä tarkemmin?
Rajakunnat Savukoskelta Ruokolahdelle aloittivat syksyllä 2023 ainutlaatuisen ylimaakunnallisen yhteistyöhankkeen, jonka tavoitteena on tuoda rajakuntien asema ja elinvoimaisuus osaksi yhteiskunnallista keskustelua ja päätöksentekoa.
MEP Aaltolan lisäksi mukana lavakeskustelussa:MEP Elsi Katainen, Kuopio
Jouni Ponnikas, aluekehityskohtaja, Kainuun liitto
Jyrki Utriainen, päätoimittaja, Etelä-Saimaa -lehti (1.9.2024 alkaen)
Taina Paananen, kunnanhallituksen pj, Ruokolahti
Hanne Hurskainen, toiminnanjohtaja, MTK-Pohjois-Suomi
Lypsykarjatilallinen, somevaikuttaja Sari Rouvinen, Kitee
Keskustelun kokoonpano täydentyy.
Keskustelua moderoivat MTK-Pohjois-Karjalan toiminnanjohtaja Jari Rouvinen ja toimittaja, hankepäällikkö Sari Sirkkiä Nurmeksesta.
Klo 12.30 Keskustelu: Elinvoimaa kolmessa ilmansuunnassa
-
Maaseudulla on suhteessa enemmän yrittäjiä kuin kaupungeissa. Liikeyrityksistä 35 % sijaitsee maaseuduilla ja kasvuyrityksistä 15–21 %, määrityksestä riippuen. Samaan aikaan alle 5 % T&K-menoista ja -henkilöstöstä kohdistuu ja on maaseutukunnissa. Maaseuduilla moninkertainen yrittäjyys on yleistä, ja 25 %:lla pienistä ja keskisuurista työnantajayrityksistä omistajavaihdos on ajankohtainen.
Nuoret ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä ja näkevät sen omankin tulevaisuutensa yhtenä mahdollisuutena, mutta yrittäjyyteen maaseudulla liittyy edelleen stereotypioita. Kansalaisten yleinen kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan maaseudulla on laskenut 15 prosentista kymmeneen.
Mistä syntyy rohkeus yrittää ja miten yrittäjyys uudistaa maaseutuamme? Miltä näyttää uudistava yrittäjyys maaseutualueilla? Minkä varaan se rakentuu, kehittyy ja kasvaa itäisessä Suomessa ja maaseutualueilla? Minkälaisia stereotypioita yrittäjyyteen maaseudulla liittyy ja miten voimme käsitellä niitä? Mitä mahdollisuuksia maaseutu tarjoaa yrittäjille ja sitä suunnitteleville? Keskustelussa puhutaan yrittäjyydestä laajasti ja pohditaan myös teollisuuden arvoketjujen merkitystä maaseutualueille.
Paikka: Päälava & striimi
Klo 13.40 Maaseutuparlamentin yhteinen julkilausuma
Paikka: Päälava & striimi
Maaseutuparlamentti huipentuu julkilausumaan, joka kokoaa yhteen ideat, oivallukset, näkemykset ja askeleet elinvoimaisen maaseudun tarinan jatkumisen puolesta.
Se, mikä tapahtuu maaseudulla, ei jää maaseudulle.
Klo 13.45 Maaseutu päättäjien silmin ja poliittisena kysymyksenä -keskustelua julkilausumasta
Paikka: Päälava & striimi
Klo 14.45 Tapahtuman päätössanat
Paikka: Päälava & striimi
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ja Matti Kämäräinen