Tietoa Maaseutuparlamentista 2021

Suomen suurin ideafestivaali toteutetaan virtuaalisesti ja monipaikkaisesti 28.-30.9.2021.

Tutustu vuoden 2021 virtuaaliseen ja monipaikkaiseen ohjelmaan 28.-30.9. ja ilmoittaudu mukaan.
Kuvituskuva Kurikan Kampuksen sisäänkäynti. Kuvaaja Aili Raudla-Majakangas

Innostava ja vaikuttava Maaseutuparlamentti tarjoaa huikean mahdollisuuden lisätä ymmärrystä, oppia uutta ja verkostoitua.

Tulevaisuuden tekijät samassa pöydässä

Maaseutuparlamentti on Suomen suurin ideafestivaali, joka kokoaa yhteen ajankohtaisen maaseututiedon, maaseudun kehittämisen työkalut ja tulevaisuuden tekijät. Syksyisen supertapahtuman ytimessä on dialogi eri-ikäisten ja -taustaisten suomalaisten välillä. Keskustelut ovat jo alkaneet Ideafestivaali -keskusteluja hyvästä elämästä maaseudulla -kampanjalla.

Maaseutuparlamentti pidetään 28.-30.9. Siirry tästä tarkastelemaan ohjelmaa ja ilmoittaudu mukaan tästä.

Maaseutuparlamentti 2021 –tapahtumaan liittyvä Maaseutugaala siirretään järjestettäväksi lokakuun alussa 2022. Gaalan ympärille tullaan rakentamaan myös muuta innostavaa ohjelmaa ja tapahtumaa.

Yhdessä saamme aikaan enemmän

Ideafestivaalissa kohtaavat maaseutujen asioista kiinnostuneet kylistä ja kaupungeista. Siihen osallistuu yhdistysaktiiveja ja kyläkehittäjiä, yrittäjiä, tutkijoita ja asiantuntijoita, rahoittajia ja päättäjiä; monenlaisia osallistujia, joita yhdistää mielenkiinto maaseutujen asioihin. Kaikilla on palava halu tehdä Suomen tulevaisuudesta kestävä ja menestyksekäs.

Vuonna 2021 etsitään ja ideoidaan yhdessä vaihtoehtoja nykyisille kehityskuluille erityisesti maaseutujen näkökulmasta. Väestön ikääntyminen ja resurssien keskittäminen edellyttävät neuvokasta toimintaa kylissä ja kunnissa. Ylikulutus ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen edellyttävät muutoksia sekä ihmisten arjessa, yritysten toiminnassa että poliittisessa päätöksenteossa. Maaseutuparlamentin läpileikkaavat teemat ovat nuoret ja kestävä kehitys.

Etsimme ohjelman kolmen polun kautta uudenlaista toimintaa ja ideafestivaalin keskusteluissa olemme pohtineet kysymyksiä:

  • Mitä tarvitsemme, jotta hyvä elämä toteutuisi nyt ja kymmenen vuoden päästä?
  • Miten luomme enemmän hyvinvointia vähemmällä nyt ja kymmenen vuoden päästä?
  • Mikä estää meitä toteuttamasta kestävämpää arkea, työtä ja yrittäjyyttä?

Enemmän kuin vain tapahtuma

Suomen suurimman ideafestivaalin - Maaseutuparlamentin tavoitteena on pitää huolta siitä, että maaseutujen asiat näkyvät ja kuuluvat yleisessä keskustelussa. Haluamme olla mukana luomassa rakentavaa ja tasavertaista yhteiskunnallista keskustelua ideafestivaali-kampanjamme avulla. Tule mukaan! Nostetaan yhdessä maaseutunäkökulmia poliittisen päätöksenteon keskiöön.

Tapahtumassa muotoillaan kansallinen maaseutupoliittinen julkilausuma 2.0. Se julkistetaan Maaseutuparlamentissa.

Julkilausuma on työkalu kaikille, jotka haluavat työskennellä kohti yhteisiä päämääriä. Tapahtuman jälkeen julkilausuma on vapaasti hyödynnettävissä maaseudun vaikuttamistyössä.

Vuoden 2017 julkilausuma "Mahdollistetaan menestyvä maaseutu" on luettavissa pdf-versiona.

Lue näiltä sivuilta lisää tapahtumasta ja sen taustasta. Tutustu myös talvella ja keväällä 2021 järjestetyn Ideafestivaali -kampanjan tuloksiin. Katso myös ketkä kaikki tahot osallistuvat vuoden 2021 tapahtuman toteutukseen Maaseutuparlamentti 2021 kumppaneina.

Sivun pääkuva: Kurikan Kampuksen sisäänkäynti, kuvaaja Aili Raudla-Majakangas.