Miniseminaarit pe 27.9.
Tila: Auditorio
-
Kesto: 50 min
Mistä rahaa asunnon hankkimiseen ja yritystoiminnan aloittamiseen – investointeihin ja kehittämiseen maaseudulla? Mitä pankkipalvelujen keskittäminen ja digitalisointi tarkoittaa maaseutualueiden toimijoiden näkökulmasta? Mitä ketjuvaikutuksia on maaseutualueiden -kuntien - maakuntien elinvoimaan? Mikä on näkymä maaseudun rahoitusmarkkinoiden horisontissa?
Ohjelma tarkentuu.
Järjestäjänä maaseutupolitiikan neuvosto, maa- ja metsätalousministeriö
Tila: Kalevan Hovin suuri sali
-
Kesto: 1 h 50 min
Maaseutu tuottaa ilmastonmuutoksen aikakaudellakin ruokaa, uusiutuvia raaka-aineita sekä puitteita hyvään elämään. Fossiilipanoksista vapautumisen ja huoltovarmuuden arvo ymmärretään aiempaa paremmin. Nämä kaikki edellä mainitut ovat maaseudun ekosysteemipalveluiden varassa ja nostavat maaseudun arvoa kokonaisuutena, mutta mitä hyötyä tästä on maaseudulle?
Kuinka kasvavasta arvostuksesta syntyy elinvoimaa? Milloin maanomistajalle on hyötyä ja milloin haittaa siitä, että metsien ja maatalousympäristöjen monet hyödyt tunnistetaan aiempaa paremmin? Kuka maksaa kelle, mistä ja milloin?
MMM:n ohjelmapäällikkö Mikko Pohjolan vetämässä Hiilestä kiinni kokonaisuuden työpajassa pengotaan maaseudun murroksen asetelmia ja mahdollisuuksia. Mukana myllää ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö ja Hiilestä kiinni -koordinaattori Harri Hakala ja tarkemmin tuntematon joukko maaseudulla eläviä, elantoaan hankkivia ja muita näistä teemoista kiinnostuneita. Tervetuloa mukaan!
Järjestäjinä: ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö, Hiilestä kiinni-hanke, maa- ja metsätalousministeriö
-
Klo 15.00–15.10 Avaus ja Itä- ja Keski-Suomen ruokaketjun kasvu- ja vientiohjelman esittely / Jari Rouvinen, tj. MTK Pohjois-Karjala
15.10–15.30 Valion 2.0 ruokajärjestelmä ja veturiyritysyhteistyö / Helena Karhujoki, Valion viestintäjohtaja
15.30–15.50 Pohjois-Savon Agri-food klusteri / Petri Kainulainen, koulutuspäällikkö, Savonia AMK
15.50–16.10 Pakastekuivausteknologian mahdollisuudet ruokaviennin vauhdittajana / Timo Väänänen, Tj. Nordic Freeze-dry Oy
16.10–16.25 Marjatilan vientiponnistukset / Riikka Tervonen, Tervosen luomutila, Kitee
16.25–16.40 Suomen Ruokavientiohjelma / Thimjos Ninios, Vientikauppa johtaja MTK
16.40–17.00 Suomen elintarvikeketjun kilpailukyky ja yhteenveto / Chapa Jansik, Erikoistutkija LUKE
Suomen ruokaviennin kaksinkertaistaminen on kirjattu tavoitteeksi hallitusohjelmaan. Tavoitteen saavuttaminen vaatii tavoitteellisia toimenpiteitä koko ruokaketjulta pellolta pöytään saakka. Valio on valittu elintarvikesektorin veturiyritykseksi edistämään tavoitteen saavuttamista yhdessä 2.0 ruokajärjestelmän yhteistyökumppaneiden kanssa.
Itäiseen Suomeen ollaan luomassa 7:män maakunnan yhteistä ruokaketjun kasvu- ja vientiohjelma, jossa pyritään löytämään sopivat lisäarvomarkkinat maailmalta alueen luonnonvaratuotteille. Savonia AMK:n Agri-food klusteri toimii pohjana pohjoisen Itä-Suomen ruokaketjuhankeaihiossa, jonka ympärille olemme kokoamassa myös alueen muiden maakuntien ruokaketjuosaamisen eri kehittämisorganisaatioista.
Nordic Feeze Dry Oy on pakastekuivauksen uuden aallon edelläkävijä, joka auttaa kehittämään luonnonvaratuotteita mm. Aasian ja Keski-Euroopan markkinoille. Pakastekuivatut tuotteet säilyvät useita vuosia säilyttäen ravintoarvonsa ja makunsa lähes alkuperäisellä tasolla. Niistä haetaan ratkaisuja mm. huoltovarmuuteen ja terveyttä edistävään ruuan tuotantoon.
Tule kuulemaan ruokasektorin uusista tuulista ja innovaatioista tekijöiden kertomana!
Tila: Höljäkkä
-
Kesto: 60 min
Miten taiteilijan asiantuntijuudella voidaan ratkoa aluekehittämisen ja elinkeinoelämän haasteita? Tule kuulemaan, mitä taiteellinen asiantuntijuus on, ja mitä taiteilijoilla on tarjottavana perinteisenä koetun taiteen lisäksi.
Puhujat: Jenni Latva, asiantuntija, Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö ja Susanna Mäki-Oversteyns, erityisasiantuntija, aluekehittämishankkeet, Taiteen edistämiskeskus