Suomen suurin
ideafestivaali

Valtakunnallinen Maaseutuparlamentti 2021
#Maapuhuu | #jottavoisimmehyvin

Aloita keskustelu Maaseutuparlamentti -blogissa.
Maaseutuparlamentin lavalle nousee huippunimiä. Kansainvälisesti tunnettu valokuvaaja Tiina Törmäsen elämäntarina ei jättänyt ketään kylmäksi vuoden 2017 Maaseutuparlamentissa.

Innostava ja vaikuttava Maaseutuparlamentti tarjoaa huikean mahdollisuuden verkostoitua ja oppia uutta.

Tulevaisuuden tekijät samassa pöydässä

Tapahtuma kokoaa ajankohtaisen maaseututiedon, maaseudun kehittämisen työkalut ja tulevaisuuden tekijät yhteen. Syksyisen supertapahtuman ytimessä on dialogi eri-ikäisten ihmisten välillä.

Yhdessä saamme aikaan enemmän

Tapahtumassa kohtaavat maaseutujen asioista kiinnostuneet kylistä ja kaupungeista. Siihen osallistuu yhdistysaktiiveja ja kyläkehittäjiä, yrittäjiä, tutkijoita ja asiantuntijoita, rahoittajia ja päättäjiä; monenlaisia osallistujia, joita yhdistää mielenkiinto maaseutujen asioihin. Kaikilla on palava halu tehdä Suomen tulevaisuudesta menestyksekäs.

Maaseutuparlamentissa etsitään ja ideoidaan vaihtoehtoja nykyisille kehityskuluille erityisesti maaseutujen näkökulmasta. Väestön ikääntyminen ja resurssien keskittäminen edellyttävät neuvokasta toimintaa kylissä ja kunnissa. Ylikulutus ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen edellyttävät muutoksia sekä ihmisten arjessa, yritysten toiminnassa että poliittisessa päätöksenteossa.

Mitkä ovat kestävän arjen ja työn edellytykset maaseutualueilla? Miten luodaan luonnon monimuotoisuutta turvaava hiilineutraali talous, joka tukee paikallistaloutta? Nämä ovat kysymyksiä, joihin etsitään ratkaisuja ja niiden kautta uudenlaista toimintaa ja myös politiikkaa.

Enemmän kuin vain tapahtuma

Maaseutuparlamentin tavoitteena on pitää huolta siitä, että maaseutujen asiat näkyvät ja kuuluvat yleisessä keskustelussa. Nostetaan yhdessä maaseutunäkökulmia poliittisen päätöksenteon keskiöön.

Tapahtumassa muotoillaan kansallinen maaseutupoliittinen julkilausuma 2.0. Se julkistetaan Maaseutuparlamentissa lokakuussa 2021. Tapahtuman jälkeen se on vapaasti hyödynnettävissä maaseudun vaikuttamistyössä.

Vuoden 2017 julkilausuma "Mahdollistetaan menestyvä maaseutu" on luettavissa pdf-versiona.