Suomen suurin ideafestivaali – Maaseutuparlamentti 2021 järjestetään virtuaalisena ja monipaikkaisena

Kaikki maaseutujen asioista kiinnostuneet voivat paikasta riippumatta osallistua syksyn Maaseutuparlamentti 2021 –tapahtumaan. Tapahtuman ohjausryhmä teki kokouksessaan 29.4. päätöksen siitä, että tapahtuma järjestetään virtuaalisena ja monipaikkaisena. Tässä muodossa mahdollistetaan laadukas ja osallistava ohjelma korontilanteesta huolimatta. Tapahtuma myös aikaistetaan pidettäväksi 28.-30.9. Maaseutuparlamentti 2021 -tapahtumaan liittyvä Maaseutugaala siirtyy vuoteen 2022.

“Koronatilanteen vaikean ennustettavuuden vuoksi olemme pääjärjestäjien puolelta päätyneet ratkaisuun, jolla voimme toteuttaa Suomen suurimman ideafestivaalin, Maaseutuparlamentin, koronaturvallisesti ja laajasti ihmisiä osallistaen. Muuttuneessa tilanteessa hyödynnämme myös mahdollisuuden kehittää uusia tapoja järjestää tapahtuma”, toteaa Antonia Husberg, joka toimii ohjausryhmän puheenjohtajana.

“Kaikki pääjärjestäjät toivoivat, että olisimme voineet kutsua syksyllä ihmisiä eri puolilta Suomea kylään Kurikkaan, mutta poikkeuksellisessa tilanteessa virtuaalinen ja monipaikkainen tapahtuma antaa mahdollisuuden tavoittaa maaseututoimijoita paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti – paikasta riippumatta”, lisäävät Hanna-Leena Pihlajaniemi Leader Suupohjasta ja Petri Rinne Suomen Kylät ry:stä.

Maaseutuparlamentin virtuaalisen ohjelman tuotannossa tehdään yhteistyötä Markkinointiosakeyhtiö i2:n kanssa. Ohjelman toteutukseen osallistuu laaja joukko kumppaneita, mikä takaa laajan yhteiskunnallisen keskustelun ja uusien ideoiden syntymistä. Tapahtuman järjestelyihin liittyen pidetään avoin infotilaisuus 18.5. klo 9-11.00. Tilaisuudesta viestitään erikseen.

“Suomen suurin Ideafestivaali - Maaseutuparlamentti 2021 tulee olemaan osallistava, innostava ja voimaannuttava kokemus. Sen järjestäminen verkossa antaa mahdollisuuden tavoittaa laajempi yleisö ja rakentaa uudenlaista läsnäoloa ja ohjelmaa”, tähdentää Christel Lindqvist-Jauhiainen Markkinointiosakeyhtiö i2:sta.

Kurikka Suomen maaseutupääkaupunkina myös vuonna 2022

Ohjausryhmän päätöksen mukaisesti Maaseutuparlamentti 2021 –tapahtumaan liittyvä Maaseutugaala siirretään järjestettäväksi lokakuun alussa 2022. Gaalan ympärille tullaan rakentamaan myös muuta innostavaa ohjelmaa ja tapahtumia.

“Keskeinen osa Maaseutuparlamenttia on ihmisten kohtaamiset ja verkostoituminen”, toteaa Marko Mäki-Hakola MTK ry:stä. “On tärkeää, että mahdollistamme tämän ja siksi annamme tapahtumalle jatkumoa ensi vuoden puolella, jolloin voimme kokoontua turvallisin mielin Kurikkaan ja juhlistaa maaseutua komiasti sadonkorjuun merkeissä”, lisää Reijo Hämäläinen Kurikan kaupungin puolelta.

“Maaseutugaalan siirtäminen osuu sopivasti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 ja käynnissä olevan siirtymäkauden päätökseen. Maaseudun kehittämisen saavutuksia juhlistamme silloin paikan päällä Kurikan Kampuksella”, kertoo Teemu Hauhia, maaseutuverkoston puolelta Ruokavirastosta.

Maaseutuparlamentti on valtakunnallinen tapahtuma ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen paikka. Se on tarkoitettu maaseudun ja koko Suomen kehittämisestä kiinnostuneille ihmisille ja tahoille kylistä ja kaupungeista. Pääjärjestäjinä toimivat vuonna 2021 ja 2022 maaseutupolitiikan neuvosto, maaseutuverkostopalvelut, Kurikan kaupunki, Suomen Kylät ry, Leader Suupohja/Suupohjan Kehittämisyhdistys ry ja MTK ry.

Osana Maaseutuparlamenttia järjestetään Ideafestivaali – keskusteluja hyvästä elämästä maaseudulla –kampanja, joka on käynnissä aina 11.6. saakka.

Maaseutuparlamentin ohjausryhmän yhteystiedot:

Antonia Husberg, maaseutuylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2033, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Teemu Hauhia, yksikönjohtaja, verkostopalvelut, ruokavirasto, p. 040 545 4016, etunimi.sukunimi@maaseutu.fi

Reijo Hämäläinen, maaseutupäällikkö, Kurikan kaupunki, p. 0400 877 678, etunimi.sukunimi@kurikka.fi

Marko Mäki-Hakola, elinkeinojohtaja, MTK ry, p. 020 413 3701, etunimi.sukunimi@mtk.fi

Hanna-Leena Pihlajaniemi, toiminnanjohtaja, Leader Suupohja/Suupohjan Kehittämisyhdistys ry, p. 040 536 8404, etunimi.sukunimi@leadersuupohja.fi

Petri Rinne, puheenjohtaja, Suomen Kylät ry, p. 040 555 3232, etunimi.sukunimi@suomenkylat.fi

Mia Repo, tapahtumakoordinaattori, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2201 etunimi.sukunimi@mmm.fi

Kirsti Vuori, tapahtumakoordinaattori, Leader Suupohja/Suupohjan Kehittämisyhdistys ry, p. 040 861 5175, etunimi.sukunimi@leadersuupohja.fi