Kurikka on Suomen maaseutupääkaupunki Maaseutuparlamentti-tapahtuman ajan 28.-30.9.2021!

Suomen suurin ideafestivaali Maaseutuparlamentti järjestetään 28.-30.9.2021. Ohjelmassa on keskusteluja ja työpajoja, joissa pureudutaan maaseudun ajankohtaisiin teemoihin monelta kulmalta. Tapahtuman pääkeskustelut lähetetään suorana Kurikan Kampukselta, ja livelähetystä pääsee seuraamaan virtuaalisesti verkon välityksellä mistä tahansa.

Tapahtuman juontavat Christoffer Strandberg ja Inari Férnandez. Maaseutuparlamentin pääjärjestäjät ovat maaseutupolitiikan neuvosto (MANE), Kurikan kaupunki, Leader Suupohja, maaseutuverkosto, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry ja Suomen Kylät ry. Mm. työpajoja ja tietoiskuja järjestämässä on lukuisia yhteistyökumppaneita.

Tapahtuman ajaksi Kurikka on julistettu Suomen maaseutupääkaupungiksi! Nimitys onkin osuva, koska Kurikka on Suomen suurin maatalouspitäjä vuoden 2020 maatalouden tuloilla mitattuna (Lähde: Kantar TNS Agri Oy). Maidontuotannossa Kurikka on Suomen kunnista hopeasijalla noin 60 miljoonalla litralla ja naudanlihan tuotannossa pronssilla 2,1 miljoonalla kilolla. Metsämaassa Kurikka on Etelä-Pohjanmaan kärjessä 119 000 hehtaarilla. Kurikassa on myös erittäin vahva metalli-, huonekalu- ja elintarviketeollisuus. Kurikan yritykset investoivat innovatiivisesti ja tekevät kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja.

”Poikkeuksellista Kurikassa on ainutlaatuinen syväpohjavesiesiintymä, jota Geologian tutkimuskeskus GTK on tutkinut kansainvälisessä projektissaan jo useamman vuoden”, valottaa Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa. ”Kurikan alla on käytännössä Grand Canyonin kokoinen laakso täynnä syväpohjavettä!”

Maaseutuparlamentti-tapahtuman avaa tiistaina 28.9.2021 klo 9.00 maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä yhdessä Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Asko Peltolan ja Kurikan kaupunginjohtajan Anna-Kaisa Pusan kanssa.

Kurikan kaupungilla on oma keskustelunsa Maaseutuparlamentin päälähetyksessä tiistaina 28.9.2021 klo 9.45. Kurikan ohjelmaosiota juontaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sami Keskinen, ja keskustelun teemana on mm. innovatiivisuus ja yritysten kehittäminen. Miten yrityksissä ollaan kansainvälisen kehityksen mukana Etelä-Pohjanmaalta käsin? Keskustelemassa ovat Kurikan yrityselämästä Juustoportti Oy:n toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari, Viinamäen Farmi Oy:n toimitusjohtaja Timo Viinamäki ja Voihan Vuohi Oy:n toimitusjohtaja Shirin Namiq. Taustatietoa keskusteluun tuovat kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukko. Mukana on myös muusikko, seutukaupunkihankkeen projektipäällikkö Osku Ketola.

Kurikkalaisväriä näkyy Maaseutuparlamentin livestriimissä myös mm. näissä keskusteluissa ja tietoiskuissa:

  • ”Onko moderni maaseutu mahdoton ajatus?” Ti 28.9. klo 10.15. Keskustelu, jossa mukana on Tella Oy:n toimitusjohtaja Liina-Maria Lönnroth
  • ”Miten toteutetaan 50 000 sukupolven- ja omistajanvaihdosta 10 vuodessa?” Ti 28.9.klo 16.00. Keskustelu, jossa MTK maaseutunuorten ääntä käyttää Kaisa Pihlaja Jalasjärveltä sekä Voihan Vuohi Oy:n toimitusjohtaja Shirin Namiq.
  • ”Yhteisöllisyyden muuttuvat muodot” Ke 29.9. klo 10.45. Keskustelussa on mukana kurikkalainen lähihoitaja Alijan Danish, joka on tuttu mm. kävellen Kurikasta Helsinkiin -tempauksestaan.
  • ”Seutukaupungit ja maaseutu – yhdessä enemmän” Ke 29.9. klo 14.00 Työ- ja elinkeinoministeriön tietoiskussa mukana keskustelemassa Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa
  • ”Utopiasta normaaliin toimintaan – mistä aineksista hiiliviisas maaseutu syntyy?” To 30.9. klo 9.30. Keskustelussa mukana toimitusjohtaja Pirjo Pystykoski-Sopanen Lennol Oy:stä.

Maaseutuparlamentti-tapahtuman läpileikkaavina teemoina tänä vuonna ovat nuoret ja kestävä kehitys. Ohjelmassa on mm. erityisesti maaseudun nuorille suunnatut työpajat ”Hiilestä kiinni”, jossa pohditaan maaseudun ratkaisuista ilmastonmuutoksen hillinnässä, sekä ”Nuorten johtama kunta – miltä se näyttää?”. Keskiviikkoillan Suomen Kylien palkintogaalassa on tänä vuonna myös ensi kertaa mukana Vuoden nuori paikallistoimija -palkinto. Kestävää kehitystä käsittelevät mm. ”Kumppanuusmaataloudella kohti kestävää ruokajärjestelmää” -työpaja ja ”Kokemuksia harrastuskuljetusten kehittämisestä Keski-Pohjanmaalla” -työpaja.

Maaseutuparlamentin päälähetystä eli erilaisia keskusteluja ajankohtaisista maaseutuaiheista pääsee katsomaan verkon kautta vapaasti. Työpajoihin tulee ilmoittautua etukäteen. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia.

Tiedote on julkaistu alunperin Kurikan kaupungin toimesta 23.9.2021.