Tiistai 28.9.

Maaseutuparlamentti on Suomen suurin ideafestivaali, joka järjestettiin virtuaalisesti ja paikasta riippumattomasti. Ohjelman studiolähetys alkoi Kurikan Kampuksella tiistaina 28. syyskuuta. Päivän aikana järjestettiin ohjelmaa tapahtuman virtuaalisella alustalla ja myös monipaikkaisesti eri puolilla Suomea.

Klo 8.30 Aamukahvit ja viritys päivään 

Maaseutuparlamentti on enemmän kuin vain tapahtuma. Se on Suomen suurin ideafestivaali ja yhteiskunnallisen keskustelun ja vaikuttamisen paikka. 

Lämpimästi tervetuloa Maaseutuparlamentti 2021 -tapahtuman pariin! Livelähetykset lähetetään Kurikan Kampuksen studiolta, Etelä-Pohjanmaalta. Paikan päällä ei ole osallistujia.

Aamukahvien aikana saamme käytännön tietoa tapahtuman virtuaalisesta alustasta - mistä löytyy mikä? Aamulla saamme myös kuulla lyhyesti maaseudun tanssihaasteesta - #maaseututanssii -jonka nuoret ovat heittäneet ilmoille. Olethan jo harjoitellut koreografiaa Elonkerjuun Tulessa-kappaleen tahtiin? Kaikki mukaan omalla vapaalla tyylillä!

Maaseutuparlamentin ohjelmaa järjestetään yhteistyössä eri tahojen kanssa kylistä valtionhallintoon ja myös eri puolilla Suomea: Onko teidän kylällä jo sovittu kyläkatsomon aika ja paikka?

Klo 9.00 Tervetuloa valtakunnalliseen Maaseutuparlamenttiin!

Nyt avataan vuoden 2021 Maaseutuparlamentti ja Suomen suurin ideafestivaali!

Valovoimainen juontajaparimme Inari Fernández ja Christoffer Strandberg esittäytyvät ja toivottavat kaikki tervetulleiksi mukaan livelähetysten ja tapahtuman pariin.

Maaseutuparlamentissa näkyy osallistumisen ilo: täyttä asiaa ja rentoa meininkiä. Missiona on, että Suomen maaseuduilla säilyvät hyvät mahdollisuudet asumiseen, elämiseen ja toimeentuloon. Tämä edellyttää hyvän maaseutupolitiikan tekemistä ja maaseudun monimuotoisuuden tunnistamista. Se edellyttää myös nuorten näkökulmien ja äänien kuulemista maaseudun kehittämisessä ja maaseutupolitiikassa. Suomessa voidaan tehdä parempaa maaseutupolitiikkaa ja se alkaa rakentavasta keskustelusta, ymmärryksen lisäämisestä ja yhdessä kehittämisestä.

Aamusohvalle kutsutaan päivän ja koko Maaseutuparlamentin 2021 ensimmäiset vieraat: maa- ja metsätalousministeri ja maaseutupolitiikan neuvoston puheenjohtaja Jari Leppä (etänä), Etelä-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Asko Peltola ja Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa.

Mitä Maaseutuparlamentti merkitsee ja mitä toiveita Jarilla, Askolla ja Anna-Kaisalla on Maaseutuparlamentin 2021 suhteen? Mitä terveisiä heillä on tapahtuman kumppaneille ja osallistujille? 

Klo 9.30 Tapahtuma jossa tehdään tulevaisuutta - tehtävänanto

Miksi Maaseutuparlamentti järjestetään ja mikä on tapahtuman ydintehtävänä? 

Tehtävänannossa mukana futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen, Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne.

Tiesitkö, että tapahtuma on osa laajempaa Eurooppalaista maaseutuparlamenttien kokonaisuutta ja, että yhteinen äänemme kantautuu Suomen eduskuntaan ja aina Euroopan parlamenttiin ja komissiolle saakka? 

Klo 9.40 Terveisiä Kurikasta – maailman maaseutupääkaupungista!

Suomi on ruokamaa ja Kurikka on ruokamaamme pääkaupunki. Mutta mikä tekee Kurikasta maailman maaseutupääkaupungin?

Kurikka sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla ja seutukaupunkina sillä on tärkeä merkitys muun muassa ympärillä sijaitsevan maaseudun asiointikeskuksena. Millä tavalla seutukaupungissa tuetaan maaseutualueiden elinvoimaa? Millä tavalla hyvä elämä ja arki syntyy Kurikan maaseudulla?

Terveisiä Kurikasta tuovat kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sami Keskinen, kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa, apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukko, Juustoportti Oy:n toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari, Voihan Vuohi Oy:n toimitusjohtaja Shirin Namiq sekä muusikko ja projektipäällikkö Osku Ketola.

Klo 10.10 Onko moderni maaseutu mahdoton ajatus?

Maaseutuun kohdistuu paljon odotuksia. Sen odotetaan tuottavan hiilineutraalia ruokaa ja vaihtoehtoja fossiilisiin energialähteisiin. Se nähdään paikkana rentoutumiselle ja latautumiselle mutta myös innovatiiviselle yrittäjyydelle ja itsensä toteuttamiselle. Maaseutuun ei kuitenkaan liitetä sanaa "moderni", mutta pitäisikö?

Maaseutu liittyy monen nuoren tulevaisuuden unelmaan. Asuminen lähellä luontoa ja oma rauha vetää puoleensa. Kulutus kyllästyttää ja omavaraisuus kiinnostaa. Halutaan olla riippumattomia. Paikallisuus ja lähiyhteisö koetaan tärkeiksi. Halutaan tehdä käytännön työtä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Nuoret myös näkevät maaseudun hyvänä ympäristönä innovatiiviselle yritystoiminnalle.

Keskustelussa pohditaan sitä, miten maaseutuun kohdistuvia trendejä hyödynnetään. Miten ne saadaan valtavirtaistumaan ja tukemaan maaseutupaikkojen elinvoimaa ja siirtymää kestävään yhteiskuntaan? 

Keskustelua alustaa futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen. 

Mukana keskustelemassa ovat Kyrö Distilleryn tislaamojohtaja Miko Heinilä, Tella Oy:n toimitusjohtaja Liina-Maaria Lönnroth, yliopistotutkija Tuomas Honkaniemi (Vaasan yliopisto) sekä Nina Huuskonen-Kuusisto, Suomen Kylät ry:n nuorisojaostosta. Keskustelua moderoi Christoffer Strandberg.

Klo 11.25 Johdatus virtuaalisiin työpajoihin ja tietoa Kumppanitorin ohjelmatarjonnasta

Huomioithan, että osallistuminen tapahtuman virtuaalisella alustalla, jossa tarjolla työpajoja, tietoiskuja ja tietoa sekä verkostoitumista Kumppanitorilla edellyttää ilmoittautumista ja ilmoittautua mukaan voi läpi ohjelman. Ilmoittautumisen jälkeen saat henkilökohtaisen linkin sähköpostiosoitteesi (tarkistathan roskapostin). 

Mukana nuorisoaktivaattori ja Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä -työryhmän koordinaattori Anu Suotula.

Tauko ja siirtyminen työpajoihin

Klo 12-12.45 ja klo 13-13.45 Virtuaalisia työpajoja

Työpajoissa ratkaistaan tulevaisuuden haasteita

Aamupäivän avaussession jälkeen heittäydytään virtuaaliseen työpajatyöskentelyyn. Nyt on aika etsiä ja ideoida kestäviä ratkaisuja teemakohtaisissa työpajoissa. Työpajoista löydät uutta virtaa myös omaan tekemiseen ja voit vaikuttaa asioiden kehittämiseen. Tuo ideasi ja ongelmasi, nyt etsimme ratkaisuja yhdessä! 

Työpajat toteutetaan laajassa yhteistyössä eri organisaatioiden voimin. Työpajoissa syvennytään aiheeseen, jonka työpajan toteuttaja on valinnut ja joka linkittyy Maaseutuparlamentin polkuihin

Tutustu tiistain työpajatarjontaan täältä.

Klo 14–16 Virtuaalisella Kumppanitorilla tietoiskuja ja verkostoitumismahdollisuuksia!

Nyt on aika päivittää maaseututietosi. 

Tutustu kumppaneiden toimintaan, osallistu herättäviin tietoiskuihin ja ota suora yhteys asiantuntijaan virtuaalisen tapahtuma-alustan kautta - se on helppoa! 

Tutustu virtuaalisen Kumppanitorin tiistain tietoiskuihin täältä. Tietoiskut alkavat klo 14, 14.30 ja 15.

Huom! Klo 15.45 Infoa ja työpajatuloksia

Iltapäivän päälähteyt käynnistyy taas klo 16.00, mutta ennen sitä kuullaan tilannekatsaus siitä, miten työpajatyöskentely on rikastuttanut julkilausuman työstöä? Miltä näyttää Maaseutuparlamentin työpajat Viima-alustalla?

Mukana katsomassa tuloksia Inarin kanssa on tapahtuman päätuottaja Antonia Husberg, maaseutupolitiikan neuvosto / maa- ja metsätalousministeriö.

Klo 16 Miten toteutetaan 50 000 sukupolven- ja omistajavaihdosta kymmenessä vuodessa?

Maaseudun yritysten sukupolven- ja omistajavaihdosten onnistumisella vaikutetaan koko Suomen talouteen ja työllisyyteen. Merkittävä osa muutoksessa olevista yrityksistä aikoo lopettaa toimintansa. Tuloksena on puutteita palveluissa, verkostojen hajoamista ja lukuisten työpaikkojen katoaminen. Jatkajien määrä on maaseudulla vähäinen, mutta miten toteuttaa se potentiaali, joka on niissä nuorissa, jotka näkevät itselleen mahdollisuuksia yrittäjyydessä maaseudulla?

Ratkaisuja on muun muassa haettu rahoituksen, verotuksellisin sekä neuvonnan ja kehittämishankkeiden keinoin. Palveluja on saatavilla ja niitä voivat hyödyntää myös maaseudulla toimivat maatilat ja pk-yritykset. Niiden saatavuutta ja käyttöä tulisi lisätä. Rahoitusta tarvitaan. Yrityksen on oltava myyntikelvollinen. Mutta otetaanko huomioon mahdolliset jatkajat? Nuoret tulevat yrittäjät?

Miten sukupolven- ja omistajavaihdoksissa otetaan huomioon yrittäjän ja yrittäjäksi ryhtyvän mahdollinen epävarmuus muutosta kohtaan? Miten lisätään aitoa ja avointa kohtaamista osapuolten välillä? Muutokseen sisältyy henkilökohtaisella tasolla hallittavia riskejä, mikä edellyttää tietämystä ja myös riskien tunnistamista. Miten sitä voidaan tukea?

Keskustelussa pohditaan vaihtoehtoja sukupolven- ja omistajavaihdosten lisäämiseksi. Kysytään, mitä mahdollisuuksia ”pehmo-SPV”:ssä on ja piileekö siinä vastaus siihen, miten toteutetaan 50 000 sukupolven- ja omistajavaihdosta kymmenessä vuodessa?

Mukana keskustelemassa maatalousyrittäjä Kaisa Pihlaja (MTK maaseutunuoret), Voihan Vuohi Oy:n toimitusjohtaja Shirin Namiq, tutkimus- ja kehittämispäällikkö Minna Mattila-Aalto (TTS) ja johtava asiantuntija Jari Huovinen, Elinkeinoelämän keskusliitosta. Keskustelua vetää Christoffer Strandberg.

Klo 17.15 Päivän puinnit

Aika käydä päivän tapahtumat ja tuotokset läpi: mitä on opittu ja mitä on oivallettu? Miten tästä eteenpäin? Miltä näyttää maaseudun tulevaisuus muun muassa futuristin näkökulmasta? Mihin meidän pitäisi panostaa toimijoina, valmistelijoina ja päättäjinä?

Päivän puinneissa mukana Perttu Pölönen, Anu SuotulaPetri Rinne sekä Erätauko-säätiön asiantuntija Efe Ewvaraye.

Päivän puintien jälkeen keskustelu jatkuu sosiaalisen median puolella aihetunnuksella #maapuhuu ja #Maaseutuparlamentti.

Klo 9–20 Monipaikkaista ohjelmaa eri puolilla Suomea

Eri paikkakunnilla järjestetty ohjelma muodostaa yhdessä Maaseutuparlamentin monipaikkaisen ohjelman. Valtakunnallinen Maaseutuparlamentti ja Suomen suurin ideafestivaali tehdään yhdessä kylistä valtionhallintoon myös monipaikkaisesti!

Osana monipaikkaista ohjelmaa voit osallistua Puumalan Ryhälän talon avoimiin oviin ja tehdä etätyötä pop-up pisteessä. Voit osallistua verkkotyöpajaan nuorille, jossa pohditaan maaseudun ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillinnässtä. Katso videosta miksi Kristiinankaupunki voi olla juuri sinulle täydellinen paikka asua ja osallistu kyläseurakierrokseen Isojoella, lähtö Kodesjärven Toukolassa klo 17.! 

Katso koko monipaikkainen ohjelma ja lähde mukaan!