Keskiviikko 29.9.

Tervetuloa mukaan valtakunnallisen Maaseutuparlamentin toiseen päivään. Täyttä asiaa ja rentoa meininkiä. Agendalla elinvoima, joka syntyy yhteisöllisyydestä ja hyvästä elämästä. Puhutaan siitä, miten luodaan enemmän hyvinvointia vähemmällä. Päivän aikana puidaan myös maaseudun digitalisaation tilannetta – onko se korjattavissa?

Huom. muutokset mahdollisia

Klo 9 Viritys päivään: Hyvän elämän ulottuvuudet

Huippujuontajamme toivottavat kaikki tervetulleiksi mukaan Maaseutuparlamentin toiseen päivään.

Aamuvirityksessä mukana maaseutupaneeli, jolta saamme omakohtaisia näkemyksiä hyvinvoinnista ja hyvästä elämästä. Puhutaan siitä, miten luodaan enemmän hyvinvontia vähemmälla.

Aamuvirityksen vieraat julkistetaan piakkoin.

Klo 9.30 Pääkeskustelu: Kirjoitetaan lähikoulujen tulevaisuus uusiksi!

Maaseudun viimeinen lähikoulu lakkautetaan vuonna 2032 jos nykyinen lakkauttamisvauhti pysyy. Lakkautuksista seuraava väestötappion kiihtyminen kielii siitä, että kyse ei ole pelkästään kouluverkosta. Nyt jos koskaan on hyvä aika ottaa kouluverkkosuunnitteluun aikalisä.

Maaseutualueilla sijaitsevista kouluista yli 90 prosenttia on lakkautettu. Yhä useamman maaseudun ja saariston lapsen koulumatka-aika lähentelee 2,5 tuntia päivässä. Tämäkin aika ylittyy osalla. Alakoulujen lakkauttamisissa on kyse myös osallisuudesta, lasten äänien kuulemisesta, paikallisyhteisöistä ja perusoikeuksista. Mutta käsitelläänkö näitä näkökulmia lainkaan?

Miltä näyttää lähiopetuksen tulevaisuus kunnassa, jossa maaseutu on laajaa ja alakouluikäiset lapset ovat harvassa? Mitä vaikutuksia lähikoulujen lakkautuksilla on maaseudun lasten hyvinvointiin? Mitä vaikutusta lähikoulun lakkautuksella on paikan ja alueen elinvoimaan?

On aika ottaa aikalisä. Ajattelu- ja toimintatapaa muuttamalla voisi säästyä aikaa, vaivaa ja lopulta rahaakin. Osallistavammalle toimintatavalle on tilausta, mutta miten se käytännössä tehdään? Voiko lähikoulujen tulevaisuuden kirjoittaa uusiksi?

Keskustelun vieraat julkistetaan piakkoin.

Klo 10.30 Pääkeskustelu: Yhteisöllisyyden muuttuvat muodot

Yhteisöllisyys voi huomaamattakin kasautua joidenkin henkilöiden tai ryhmien ympärille. Ulkopuolelle voivat helposti jäädä muut. Miten tilanne tunnistetaan ja miten tilanne korjataan? Yhteisöllisyyttä kaivataan lisää ja myös toimia sen edistämiseksi.

Suomalaisilla maaseuduilla on iäkkäämpää ja myös nuorempaa väestöä. Ihmisiä erilaisista taustoista ja erilaisilla tarpeilla. On vakituisia asukkaita ja vapaa-ajan asukkaita. Kenen ääni kuuluu ja kenen jää kuulematta? Mistä yhteisöllisyys rakentuu? Miten eri toimijoiden välinen vuoropuhelu (tai sen puute) vaikuttaa kokemukseen hyvästä elämästä? Ja mitä merkitystä sillä on paikan ja alueen elinvoimaan?

Mitä yhteisöllisyys ja kokemus siitä kertoo eri ihmisten ja yhteisöjen välisestä tasapainosta? – Heidän mahdollisuuksista vaikuttaa esimerkiksi peruspalvelujen, oman lähiympäristön kehittämiseen ja arjen sujuvuuteen? 

Mikä on nuorille tärkeää? Mikä ikäihmisille? Miten hyvinvoinnin eri ulottuvuuksia voidaan tunnistaa ja huomioida esimerkiksi kunnan poliittisessa pätöksenteossa ja sen valmistelussa? Miten yhteisöllisyyden voima saadaan tukemaan ns. supistuvan paikan tai alueen elinvoimaa?

Keskustelun vieraat julkistetaan piakkoin.

Klo 11.30–12 Tauko, siirtyminen työpajoihin

Klo 12–14 Työpajoja

Työpajoissa ratkaistaan tulevaisuuden haasteita

Aamupäivän avaussession jälkeen heittäydytään työpajatyöskentelyyn. Nyt on aika etsiä ja ideoida kestäviä ratkaisuja teemakohtaisissa työpajoissa, jotka pohjautuvat Maaseutuparlamentin polkuihin.

Työpajat toteutetaan laajassa yhteistyössä eri organisaatioiden voimin. Työpajoista löydetään uutta virtaa myös omaan tekemiseen. Tuo ideasi ja ongelmasi, nyt etsimme ratkaisuja yhdessä!

Työpajoissa syvennytään aiheeseen, jota työpajan toteuttaja on valinnut ja joka linkittyy Maaseutuparlamentin polkuihin. Lisää tietoa työpajoista tulossa piakkoin!

Klo 14–16 Kumppanitorilla tietoiskuja ja paljon muuta!

Lisää tietoa Kumppanitorista ja tietoiskuista piakkoin!

Klo 16 Pääkeskustelu: Mistä vitamiiniruiske maaseudun digitalisaation vauhdittamiseksi?

Keskiviikon iltapäivässä keskustellaan siitä, mitä tapahtuu kun huippunopeat verkot on kaivettu maahan. Mitä mahdollisuuksia on verkkojen vauhdittamana saatu käyttöön? Voidaanko digitaalisuudella luoda yhteisöjä paikkojen ja rajojen yli?

Keskustelun aihe päivitetään! Pidätetään oikeus mahdollisiin muutoksiin.

Keskustelun vieraat julkistetaan piakkoin!

Kl 17.15 Päivän puinnit

Aika käydä päivän tapahtumat ja tuotokset läpi: mitä on opittu ja mitä on oivallettu? Miten tästä eteenpäin? Miltä näyttää maaseudun tulevaisuus muun muassa monipaikkaisen asukkaan näkökulmasta?

Kurikan Kampukselta juontajamme ottavat suoran yhteyden muualle Suomeen ja kuulemme tunnelmia paikallisilta Maaseutuparlamentin kumppanikeitailta.

Päivän puintien jälkeen keskustelu jatkuu sosiaalisen median puolella aihetunnuksella #maapuhuu ja #Maaseutuparlamentti.

Vieraat julkistetaan piakkoin!

Klo 9–18 Vaikuta ja verkostoidu myös monipaikkaisessa Maaseutuparlamentissa

Ohjelmaa järjestetään yhteistyössä eri tahojen kanssa myös monipaikkaisesti eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Tule mukaan kumppaniksi ja suunnittele oma paikallinen tilaisuus Maaseutuparlamenttiin. Kutsu kylään kunnanjohtaja, uusia valtuutettuja, kyläasiamies ja kuntalaiset ja esitä oma maaseudun kehittämisen helmesi. Se voi olla yhteisöllinen tila, yhdessä kunnostettu luontomatkailukohde, yhteiskunnallinen yritys tai vaikka kylän monipalvelupiste/kyläkauppa.

Eri paikkakunnilla järjestetty ohjelma muodostaa yhdessä Maaseutuparlamentin monipaikkaisen ohjelman. Valtakunnallinen Maaseutuparlamentti ja Suomen suurin ideafestivaali tehdään yhdessä kylistä valtionhallintoon! Katso lisätiedot Kumppaniksi -sivulta.

Maaseutuparlamentin monipaikkainen ohjelma päivitetään elokuun aikana.

Klo 18 Vuoden 2021 valtakunnalliset kyläpalkitsemiset

Suomen kylien palkintogaalassa luovutetaan Suomen vuoden kylä 2021 palkinto sekä kunniamaininnat! Lisäksi jaetaan palkinnot vuoden 2021 maaseututoimijalle, tiennäyttäjälle, nuorelle paikallistoimijalle sekä maaseutukasvolle. Lisää tietoa ohjelmasta tulossa! Pysy kuulolla!