Keskiviikko 29.9.

Valtakunnallisen Maaseutuparlamentin toisena päivänä agendalla oli lähikoulujen tulevaisuus, yhteisöllisyyden merkitys sekä maaseudun tietoliikenneyhteyksien saatavuus. Päivän aikana järjestettiin ohjelmaa tapahtuman virtuaalisella alustalla ja myös monipaikkaisesti eri puolilla Suomea.

Klo 8.30 Aamukahvit ja viritys päivään

Aamukahvit mukaan ja kuulolle kun käydään eilisen ohjelman kohokohdat läpi ja katsotaan mitä tulevan päivän ohjelma tarjoaa. 

Tarjolla myös käytännön tietoa tapahtuman virtuaalisesta alustasta. 

Klo 9.00 Aamukahvikeskustelu: Hyvän elämän ulottuvuudet

Aamuvirityksessä mukana maaseutupaneeli, jolta saamme omakohtaisia näkemyksiä hyvinvoinnista ja hyvästä elämästä. Puhutaan siitä, miten luodaan enemmän hyvinvointia vähemmällä. Mitä odotetaan päivän keskusteluilta ja työpajoilta?

Inarin ja Christofferin kanssa sohvalle istahtavat Kaisa Oinas-Panuma Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä -työryhmästä, luova johtaja Jani Halme, maallemuuttoasiamies Johanna Niilivuo (Suomen Kylät ry) sekä Väestöliiton tutkimusjohtaja ja tutkimusprofessori Anna Rotkirch.

Klo 9.35 Aika kirjoittaa lähikoulujen tulevaisuus uusiksi – onko se mahdollista?

Maaseudun viimeinen lähikoulu lakkautetaan vuonna 2032 jos nykyinen lakkauttamisvauhti pysyy. Lakkautuksista seuraava väestötappion kiihtyminen kielii siitä, ettei kyse ole pelkästään kouluverkosta. Mitä lähikoulu merkitsee? Nyt jos koskaan on hyvä aika ottaa kouluverkkosuunnitteluun aikalisä ja pohtia asiaa.

Maaseutualueilla sijaitsevista kouluista yli 90 prosenttia on lakkautettu. Yhä useamman maaseudun ja saariston lapsen koulumatka-aika lähentelee 2,5 tuntia päivässä. Tämäkin aika ylittyy osalla. Alakoulujen lakkauttamisissa on kyse myös osallisuudesta, lasten äänien kuulemisesta, paikallisyhteisöistä ja perusoikeuksista. Mutta käsitelläänkö näitä näkökulmia lainkaan?

Miltä näyttää lähiopetuksen tulevaisuus kunnassa, jossa maaseutu on laajaa ja alakouluikäiset lapset ovat harvassa? Mitä vaikutusta lähikoulun lakkautuksella on paikan ja alueen elinvoimaan ja voiko lähikoulujen tulevaisuuden kirjoittaa uusiksi?

Keskustelua alustaa ruotsiksi (suomenkielinen yhteenveto) yliopistolehtori Gunilla Karlberg-Granlund (Åbo Akademi). Keskusteluun osallistuvat opiskelija Vilma Ylilauri, yrittäjä ja kehittäjäaktivisti Ismo Reitmaa (Jämsä), johtaja Terhi Päivärinta (Kuntaliitto), koulutusjohtaja Heljä Misukka (OAJ), Olli Lehtonen (Itä-Suomen yliopisto/Luonnonvarakeskus) sekä Anna Rotkirch. Keskustelua moderoi Inari Fernández.

Klo 10.45 Yhteisöllisyyden muuttuvat muodot

Suomalaisilla maaseuduilla on iäkkäämpää ja myös nuorempaa väestöä. Ihmisiä erilaisista taustoista ja erilaisilla tarpeilla. On vakituisia asukkaita ja vapaa-ajan asukkaita. Mikä on nuorille tärkeää? Mikä ikäihmisille? Kenen ääni kuuluu ja kenen jää kuulematta?

Yhteisöllisyys on maaseudun elinvoima-asia, mutta voi huomaamattakin kasautua joidenkin henkilöiden tai ryhmien ympärille. Ulkopuolelle voivat helposti jäädä muut. Millä tavalla yhteisöllisyys muuttuu ja muovautuu ja kenestä se on kiinni? 

Yhteisöllisyyttä kaivataan lisää sekä myös toimia sen edistämiseksi ja merkityksen tunnistamiseksi. Mitä merkitystä yhteisöllisyydellä on kunnissa, jossa väki vähenee ja ikääntyy? 

Keskusteluun osallistuvat luokanopettaja Sanna Petäjämaa (Luohua, Siikajoki), lähihoitaja Alijan Danish (Kurikka), yhteisöllisyysasiantuntija Kaisa Kervinen (Maaseudun Sivistysliitto), kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma (Karvian), professori Teemu Makkonen (Itä-Suomen yliopisto) sekä luova johtaja Jani Halme. Keskustelua moderoi Inari Fernández.

Klo 11.40. Johdatus virtuaalisiin työpajoihin ja tietoa Kumppanitorin ohjelmatarjonnasta

Huomioithan, että osallistuminen tapahtuman virtuaalisella alustalla, jossa on tarjolla työpajoja, tietoiskuja ja tietoa sekä verkostoitumista Kumppanitorilla edellyttää ilmoittautumista ja ilmoittautua mukaan voi läpi ohjelman. Ilmoittautumisen jälkeen saat henkilökohtaisen linkin sähköpostiosoitteeseesi.

Tauko ja siirtyminen

Klo 12-12.45 ja klo 13-13.45 Virtuaalisia työpajoja

Työpajoissa ratkaistaan tulevaisuuden haasteita

Aamupäivän avaussession jälkeen heittäydytään virtuaaliseen työpajatyöskentelyyn. Nyt on aika etsiä ja ideoida kestäviä ratkaisuja teemakohtaisissa työpajoissa. Työpajoista löydät uutta virtaa myös omaan tekemiseen ja voit vaikuttaa asioiden kehittämiseen. Tuo ideasi ja ongelmasi, nyt etsimme ratkaisuja yhdessä!

Työpajat toteutetaan laajassa yhteistyössä eri organisaatioiden voimin. Työpajoissa syvennytään aiheeseen, jonka työpajan toteuttaja on valinnut ja joka linkittyy Maaseutuparlamentin polkuihin.

Tutustu keskiviikon työpajatarjontaan täältä.

Klo 14–16 Virtuaalisella kumppanitorilla tietoiskuja ja verkostoitumismahdollisuuksia!

Nyt on aika päivittää maaseututietosi. Tietoiskut alkavat klo 14, 14.30 ja 15.

Tutustu kumppaneiden toimintaan, osallistu herättäviin tietoiskuihin ja ota suora yhteys asiantuntijaan virtuaalisen tapahtuma-alustan kautta - se on helppoa!

Tutustu virtuaalisen Kumppanitorin keskiviikon tietoiskuihin täältä. 

Huom! Klo 15.45 Infoa ja työpajatuloksia

Iltapäivän päälähteyt käynnistyy taas klo 16.00, mutta ennen sitä kuullaan tilannekatsaus siitä, miten työpajatyöskentely on rikastuttanut julkilausuman työstöä? Miltä näyttää Maaseutuparlamentin työpajat Viima-alustalla?

Mukana katsomassa tuloksia Inarin kanssa on Kaisa Oinas-Panuma Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä -työryhmästä / Maaseudun Sivistysliitosta.

Klo 16 Maaseutu tiedon valtatielle – ratkaisujen aika on nyt (etäkeskustelu)

Suomi mielletään edistykselliseksi tietoyhteiskunnaksi. Älypuhelinten peitto on lähes sataprosenttinen ja niitä osataan käyttää yhä enemmän hyödyksi. Piiloon on jäänyt, että puhelinlinjojen purkamisen myötä kiinteät laajakaistayhteydet ovat poistuneet. Korvaavien kuituyhteyksien rakentaminen on jäänyt paikallisen aktiivisuuden varaan.

Suomi on jäänyt pahasti jälkeen EU:n asettamista strategisista tavoitteista. Suomi on EU-jäsenmaiden häntäpäässä kun verrataan huippunopean kiinteän laajakaistan saatavuutta maaseudulla ja koko maassa. Seurauksena on sekä alueiden välinen että maaseudun sisäinen eriarvoistuminen. Toimintavarmoja tietoliikenneyhteyksiä tarvitaan digitaalisiin julkisiin palveluihin, elinkeinotoimintaan, koulutukseen ja maaseudun arkeen ja elämään. Onko tasavertaisissa tietoliikenneyhteyksissä kysymys kaikille kansalaisille kuuluvasta peruspalvelusta?

Kuka ratkaisee maaseudun digitalisaation kohtalonhetket? Minkälaisia ratkaisuja tarvitaan? Voiko Suomi olla digitalisaation kärkimaa ilman kaikille saavutettavaa valokuitua.

Keskusteluun osallistuvat eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sdp), toimitusjohtaja Elina Ussa (FiCom ry), Veli-Matti Karppinen (Kainuun Nuotta ry), kunnanjohtaja Marjut Ahokas (Ilomantsi), dosentti Olli Lehtonen (Luonnonvarakeskus/Itä-Suomen yliopisto), toimitusjohtaja Jarmo Matilainen (Finnet liitto) sekä koodaava maanviljelijä Heikki Huhtanen (Loimaa). Keskustelua moderoi Inari Fernández

Huom. Keskusteluun osallistuvat, osallistuvat etänä.

Kl 17.15 Päivän puinnit

Aika käydä päivän tapahtumat ja tuotokset läpi: mitä on opittu ja mitä on oivallettu? Miten tästä eteenpäin? Miltä näyttää maaseudun tulevaisuus muun muassa monipaikkaisen asukkaan näkökulmasta?

Kurikan Kampukselta juontajamme ottavat suoran yhteyden muualle Suomeen ja kuulemme tunnelmia paikallisilta Maaseutuparlamentin kumppanikeitailta.

Päivän puintien jälkeen keskustelu jatkuu sosiaalisen median puolella aihetunnuksella #maapuhuu ja #Maaseutuparlamentti.

Inarin ja Christofferin kanssa päivää puivat Kaisa Oinas-Panuma Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä -työryhmästä, luova johtaja Jani Halme, maallemuuttoasiamies Johanna Niilivuo (Suomen Kylät ry) sekä Väestöliiton tutkimusohtaja Anna Rotkirch.

Klo 9–18 Vaikuta ja verkostoidu myös monipaikkaisessa Maaseutuparlamentissa

Eri paikkakunnilla järjestetty ohjelma muodostaa yhdessä Maaseutuparlamentin monipaikkaisen ohjelman. Valtakunnallinen Maaseutuparlamentti ja Suomen suurin ideafestivaali tehdään yhdessä kylistä valtionhallintoon myös monipaikkaisesti!

Osana monipaikkaista ohjelmaa voit osallistua Puumalan Ryhälän talon avoimiin oviin ja tehdä etätyötä pop-up pisteessä. Voit osallistua Vesi yhdistää - ei erota -keskustelutilaisuuteen Sarviniemessä, Taipalsaarella (klo 10-12.00). Osallistu myös Alpon Savannin nuotiopaikalla yhteiseen taiteiluun "Savannin ruusu peltitölkistä" klo 12-13.00.

Katso koko monipaikkainen ohjelma ja lähde mukaan!

Klo 18 Suomen Kylien palkintogaala 2021

Palkintogaalassa on tarjolla glamouria ja säihkettä, kun Kurikan lavalle nostetaan parrasvaloihin paikalliskehittäjät eri puolelta Suomea. Suomen Kylät ry:n järjestämässä tilaisuudessa luovutetaan palkinnot Vuoden Kylälle ja palkitaan Vuoden Maaseutukasvo, Vuoden Nuori Paikallistoimija, Vuoden Maaseututoimija ja Kylätoiminnan Tiennäyttäjät. Palkinnot jaetaan henkilöille, jotka ovat tehneet erityisen ansiokasta työtä paikalliskehittämisen eteen.

Gaalatunnelmaa nostattamassa stand up -koomikko Jack Björklund. Tilaisuuden juontajina toimivat Jenni Levävaara ja Anssi Ketonen. Palkintoja jakamassa Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne. Tänä vuonna lanseerataan myös uusi palkinto, joka on Suomen Kylien nuorisojaoston Vuoden Nuori Paikallistoimija -tunnustus. Tunnustuksen jakavat nuorisojaoston puheenjohtaja Karoliina Ahtiainen ja jaoston jäsen Nina Kuusisto-Huuskonen. Palkintogaalan suora lähetys Kurikasta alkaa kello 18 ja tilaisuus päättyy noin klo 19.30.