Maaseutuparlamentti 2017 valovoimainen juontaja- ja puhujakaarti


Valovoimainen juontaja- ja puhujakaarti kutsuu Sinut osallistumaan #maapuhuu keskusteluun, ennen itse Maaseutuparlamenttia ja sen aikana. 

Mistä sinä haluat puhua - kun puhutaan maaseudusta? Osallistu keskusteluun somessa aihetunnuksilla: #maapuhuu ja #Maaseutuparlamentti.

Uusia mielenkiintoisia puhujia lisätään Maaseutuparlamentti 2017 puhujakaartiin kevään aikana.
Seuraa tilannetta näillä sivuilla ja somessa @maaparlamentti.

Lauantaina 2.9.


Mielikuvia ja marginaaleja -keskustelussa

Damström, Annika

Toimittaja ja juontaja Yle
Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien juontaja ja toimittaja tunnetaan erityisesti A-teema ja A-studio -ohjelmista. Hän on myös toiminut Ylen tv-uutisten ulkomaan toimittajana, uutispäällikkönä ja tuottajana. Annika on aktiivinen yhteiskunnallisessa keskustelussa myös somessa ja on yksi Suomen valovoimaisimmista tapahtumien juontajista. Niin pienet kuin suuret yhteiskunnalliset kysymykset herättävät Annikassa kiinnostusta. Kiihtyvässä tiedonvälityskilpailussa Annika pitää tärkeänä, että journalismi pohjautuu faktoihin ja monipuolisuuteen.

Enbuske, Tuomas

Kolumnisti, toimittaja ja juontaja
Kolumnisti ja tiedottaja, joka on kirjoittanut satiirisesti sekä kaupunkilaisuudesta että maalaisuudesta. Hänen juurensa ovat Oulussa ja hän on maanviljelijäsukua, mutta Tuomas itse ei viihdy pitkään paikoissa, joissa puut eivät ole suorissa riveissä.

Hyyryläinen, Torsti

Hallintotieteiden tohtori, dosentti Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja ja instituutin varajohtaja. Hänen osaamisalueitaan ovat alue- ja paikalliskehitys, kehittäminen ja maaseutupolitiikka. Torsti on tutkinut yhteis­kunnan alueellista muutosta maaseudun näkökulmasta sekä analysoinut paikallista kehittämistä mm. kunnissa.

Marttila, Juha

Johtokunnan puheenjohtaja MTK
Juha Marttila on simolainen maitotilayrittäjä ja metsänomistaja. Hän toimii MTK:n johtokunnan puheenjohtajana ja on
koulutukseltaan maa- ja metsätaloustieteiden tohtori.

Määttä, Tytti

Kunnanjohtaja Vaala
Vaalan Kunnanjohtajana vuodesta 2009 toiminut valtiotieteiden maisteri. Hän johtaa myös maaseutupolitiikan Harvaan asutun maaseudun verkostoa, Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueellista neuvottelukuntaa sekä on Suomen Kuntaliiton Pienten kuntien neuvottelukunnan jäsen. Laajaa maaseutupoliittista näkökulmaa on tuonut myös työ Suomen Kuntaliiton erityisasiantuntijana sekä useat maaseudun kehittämishankkeet. Pitkään politiikassa vaikuttanut, hän on toiminut mm. Nuorten Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajana, Suomen Kuntaliiton valtuuston jäsenenä ja Turun kaupunginvaltuuston jäsenenä. Hän on myös aktiivinen bloggaaja ja somettaja.

Menestyksen eväitä -osiossa mukana inspiroimassa

Heinilä, Miko

Yrittäjä Kyrö Distillery Company
Isokyröläisen maatilan poika, joka lähti opiskelemaan kauppatieteitä Vaasaan, työskenteli 10 vuotta Wärtsilässä erilaisissa tehtävissä ja päätti sen ohella perustaa tislaamon kotikuntaansa kaveriensa kanssa. Mikon sydän sykkii maaseudulle; Isonkyrön kunnallispolitiikassa Miko on ollut yli puolet elämästään ja tislaamokierroksilla hän elävöittää mielellään Isonkyrön historiaa vierailijoille paikallisoppaan kokemuksella.

Marttila, Juha

Johtokunnan puheenjohtaja MTK
Juha Marttila on simolainen maitotilayrittäjä ja metsänomistaja. Hän toimii MTK:n johtokunnan puheenjohtajana ja on
koulutukseltaan maa- ja metsätaloustieteiden tohtori.

Törmänen, Tiina

Valokuvaaja @tiinautti
Kansanvälisesti tunnettu huippuvalokuvaaja Tiina Törmänen tulee kertomaan omasta tarinastaan: Kuinka vaikeudet voi kääntää voimavaraksi, inspiraatiosta ja itseensä uskomisesta.

Sunnuntaina 3.9.


Maaseutupolitiikan pyöreässä pöydässä

Aalto-Setälä, Pauli

Toimitusjohtaja Aller Media
Aller Median toimitusjohtaja. Hän on pitkän linjan mediavaikuttaja, puhuja, journalisti ja kirjailija. Hän on toiminut Kotimaa-lehden, Iltalehden ja Nelosen päätoimittajana ja on ollut perustamassa maahan kaksi kaupallista tv-kanavaa. Luovien ja haastavien esimiestyötehtävien innoittamana hän on kirjoittanut menestyskirjoja ja toimii myös luennoitsijana. Maaseutuparlamenttiin hän tuo YLE Radio Puheesta tuttu Pyöreän pöydän keskustelu.

Aaltonen, Elli

Pääjohtaja Kela
Kelan pääjohtajana vuoden alusta toiminut FM, YTM, YTT, johtamisen dosentti. Hän on toiminut Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana, Itä-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysneuvoksena ja kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon johtajana sekä asiantuntijatehtävissä sosiaali- ja terveysministeriössä, ulkoasiainministeriössä ja opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksessa sekä Stakesissa. Yrittäjätutkintoa ja EU-asiantuntijatutkintoa hän on tutkijana hyödyntänyt osuuskauppa- ja pankkihallinnon luottamustehtävissä sekä EU-asiantuntijatehtävissä mm. Ukrainassa ja Venäjällä. Työn ohella hänellä on runsaasti valtakunnallisia ja kansalaisjärjestöjen puheenjohtajuuksia, muun muassa lastensuojelun, vanhustenhuollon ja vammaisalan järjestöissä.

Koskinen, Jari

Toimitusjohtaja Suomen Kuntaliitto
Kuntaliiton toimitusjohtajana 1.10.2015 alkaen. Poliittista kokemusta Hauhon kunnanvaltuustosta ja Hämeenlinnan kaupunginvaltuustosta yli 30 vuoden ajalta. Kansanedustajana 1996-2009 ja maa- ja metsätalousministerinä kahteen otteeseen (Lipponen II ja Katainen I). Työuraan mahtuu myös töitä pankissa ja HPK:n SM-liigajoukkueen toimitusjohtajana. Juuret syvällä Hämeen savisilla pelloilla ja on viljellyt kotitilaa Hauholla yli 20 vuotta. Nyt pellot vuokralla, mutta moottorisaha on tuttu kaveri viikonloppuisin.

Vihinen, Hilkka

Maaseutupolitiikan professori Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskuksen maaseutupolitiikan professori on myös Maaseutupolitiikan neuvoston apulaispääsihteeri. Hän on politiikantutkija ja aluetieteen dosentti, jolla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus maaseutu- ja aluepolitiikan kehittämisestä Suomessa, Pohjoismaissa ja Euroopan unionissa. Hän pyrkii tutkimuksissaan vahvistamaan tutkimuksen, käytännön kehittämisen, hallinnon ja politiikan yhteistyötä. Tutkimusaiheet liittyvät usein kestäviin hajautettuihin ratkaisuihin, elinkeinoihin, yrittäjyyteen ja uusiin politiikkavälineisiin.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajiston maaseutupoliittinen tentti

Antikainen, Janne

Kehitysjohtaja Konsulttitoimisto MDI
Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:ssä kehitysjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hänellä on tutkijana, virkamiehenä ja konsulttina kahden vuosikymmenen perspektiivi maaseudun ja kaupunkien kehitykseen, paikalliselta tasolta EU:n visiosfääreihin asti. Hänen vietti nuoruutensa valkealalaisessa pikkukylässä tehden koulumatkaa tunnin suuntaansa ja kävi mummolassa Merihaassa.

Maaseutuparlamentin emäntä ja isäntä

Åström, Christell

Pääsihteeri Maaseutupolitiikan neuvosto MANE Maa- ja metsätalousministeriö
Neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö

Rinne, Petri

Puheenjohtaja Suomen Kylätoiminta ry
Metsänhoitaja (MMM), joka toimii Suomen Kylätoiminta ry:n puheenjohtajana ja LEADER Joutsenten reitin toiminnanjohtajana. Oman toimensa ohella hän on levittänyt bottom-up -paikalliskehittämistä uusille politiikkalohkoille ja maantieteellisille alueille EU:ssa ja sen ulkopuolella. Kyläläisten voimaantuminen oman onnensa sepiksi on Petrin tärkein motivaattori.

Ja monta muuta mielenkiintoista puhujaa mukana työpajoissa ja työpajaseminaareissa!