Maaseutuparlamentti 2017 valovoimainen juontaja- ja puhujakaarti


Valovoimainen juontaja- ja puhujakaarti kutsuu Sinut osallistumaan #maapuhuu keskusteluun. Mistä sinä haluat puhua - kun puhutaan maaseudusta? Osallistu keskusteluun somessa aihetunnuksilla: #maapuhuu ja #Maaseutuparlamentti.


Lauantaina 2.9.


Maaseutuparlamentin avaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä

Jari Leppä
Maa- ja metsätalousministeri

Mielikuvia ja marginaaleja -keskustelussa

Hyyryläinen, Torsti

Hallintotieteiden tohtori, dosentti Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja ja instituutin varajohtaja. Hänen osaamisalueitaan ovat alue- ja paikalliskehitys, kehittäminen ja maaseutupolitiikka. Torsti on tutkinut yhteis­kunnan alueellista muutosta maaseudun näkökulmasta sekä analysoinut paikallista kehittämistä mm. kunnissa.

Määttä, Tytti

Kunnanjohtaja Vaala
Vaalan Kunnanjohtajana vuodesta 2009 toiminut valtiotieteiden maisteri. Hän johtaa myös maaseutupolitiikan Harvaan asutun maaseudun verkostoa, Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueellista neuvottelukuntaa sekä on Suomen Kuntaliiton Pienten kuntien neuvottelukunnan jäsen. Laajaa maaseutupoliittista näkökulmaa on tuonut myös työ Suomen Kuntaliiton erityisasiantuntijana sekä useat maaseudun kehittämishankkeet. Pitkään politiikassa vaikuttanut, hän on toiminut mm. Nuorten Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajana, Suomen Kuntaliiton valtuuston jäsenenä ja Turun kaupunginvaltuuston jäsenenä. Hän on myös aktiivinen bloggaaja ja somettaja.

Menestyksen eväitä -osiossa mukana inspiroimassa

Pethman, Kaisa

Luomuasiantuntija OmaKylä Vuolenkoski Oy
Vuolenkosken kylä Iitin kunnassa valittiin vuoden 2014 valtakunnalliseksi kyläksi. Kylä tunnetaan ainutlaatuisesta yhteisöllisyydestään ja asioiden ottamisesta omiin käsiin. Vuosien saatossa oma tahto ja tapa toimia topakasti on tuonut mittavasti hyvinvointia kylälle. Kevytväylä, katuvalot, laiturit, kesätorit, ulkoilmaelokuvaillat, Tuu tupahan asumisen tapahtuma, Veteraanitraktorien vetokisat, liikuntahallihanke ja monet muut talkootyön tulokset tunnetaan laajalti. Kaisa on ollut mukana Vuolenkoskella OmaVerkko-projektissa vuosina 2012-2014, joka oli kokonaisvaltainen kylän kehittämishanke. Kaisa on tehnyt kylän kehittämistyötä myös Helsingissä asuessaan, nyt tuore paluumuuttaja toimii muun muassa Vuolenkosken maaseutunaisissa.

Salonen, Johanna

Luokanopettaja OmaKylä Vuolenkoski Oy
Vuolenkosken kylän kasvatti muutti takaisin vireään kotikylään 2010. Johanna toimii luokanopettajana Kausalan koulussa Iitissä. OmaVerkko-projektissa työskentely vuosina 2012-2014 Vuolenkoskella sitoutti kylätoimintaan ja sytytti palon toimia kylän sekä maaseudun elinvoimaisuuden hyväksi. Itsensä toteuttamisen ilo ja halu tehdä yhteisen hyvän eteen ovat Vuolenkosken tavaramerkkejä. Tämä uniikki paikka ei ole vain kylä - se on tapa elää. Sinnikäs ja tavoitteellinen kylän kehittämistyö on kääntänyt kylän väkiluvun nousuun 2000-luvun taitteesta; kylän väkiluku on kasvanut 22% vuosina 2003-2014. Johanna itse kuuluu Vuolenkosken kyläyhdistykseen ja toimi kuluvana kesänä Veteraanitraktorien vetokisojen tapahtumakoordinaattorina.

Mahdollisuuksien Gaalaillallisella


Sunnuntaina 3.9.


Maaseutupolitiikan pyöreässä pöydässä

Vihinen, Hilkka

Maaseutupolitiikan professori Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskuksen maaseutupolitiikan professori on myös Maaseutupolitiikan neuvoston apulaispääsihteeri. Hän on politiikantutkija ja aluetieteen dosentti, jolla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus maaseutu- ja aluepolitiikan kehittämisestä Suomessa, Pohjoismaissa ja Euroopan unionissa. Hän pyrkii tutkimuksissaan vahvistamaan tutkimuksen, käytännön kehittämisen, hallinnon ja politiikan yhteistyötä. Tutkimusaiheet liittyvät usein kestäviin hajautettuihin ratkaisuihin, elinkeinoihin, yrittäjyyteen ja uusiin politiikkavälineisiin.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajiston maaseutupoliittinen tentti


Maaseutuparlamentin emäntä ja isäntä

Åström, Christell

Pääsihteeri Maaseutupolitiikan neuvosto MANE
Sihteeristön puheenjohtaja.
Neuvotteleva virkamies (MMM).

Rinne, Petri

Puheenjohtaja Suomen Kylätoiminta ry
Metsänhoitaja (MMM), joka toimii Suomen Kylätoiminta ry:n puheenjohtajana ja LEADER Joutsenten reitin toiminnanjohtajana. Oman toimensa ohella hän on levittänyt bottom-up -paikalliskehittämistä uusille politiikkalohkoille ja maantieteellisille alueille EU:ssa ja sen ulkopuolella. Kyläläisten voimaantuminen oman onnensa sepiksi on Petrin tärkein motivaattori.

Ja monta muuta mielenkiintoista puhujaa mukana työpajoissa ja työpajaseminaareissa!