Maaseutuparlamentti 2017 valovoimainen juontaja- ja puhujakaarti


Valovoimainen juontaja- ja puhujakaarti kutsuu Sinut osallistumaan #maapuhuu keskusteluun. Mistä sinä haluat puhua - kun puhutaan maaseudusta? Osallistu keskusteluun somessa aihetunnuksilla: #maapuhuu ja #Maaseutuparlamentti.


Lauantaina 2.9.


Maaseutuparlamentin avaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä

Jari Leppä
Maa- ja metsätalousministeri

Mielikuvia ja marginaaleja -keskustelussa

Damström, Annika

Toimittaja ja juontaja Yle
Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien juontaja ja toimittaja tunnetaan erityisesti A-teema ja A-studio -ohjelmista. Hän on myös toiminut Ylen tv-uutisten ulkomaan toimittajana, uutispäällikkönä ja tuottajana. Annika on aktiivinen yhteiskunnallisessa keskustelussa myös somessa ja on yksi Suomen valovoimaisimmista tapahtumien juontajista. Niin pienet kuin suuret yhteiskunnalliset kysymykset herättävät Annikassa kiinnostusta. Kiihtyvässä tiedonvälityskilpailussa Annika pitää tärkeänä, että journalismi pohjautuu faktoihin ja monipuolisuuteen.

Enbuske, Tuomas

Kolumnisti, toimittaja ja juontaja
Kolumnisti ja tiedottaja, joka on kirjoittanut satiirisesti sekä kaupunkilaisuudesta että maalaisuudesta. Hänen juurensa ovat Oulussa ja hän on maanviljelijäsukua, mutta Tuomas itse ei viihdy pitkään paikoissa, joissa puut eivät ole suorissa riveissä.

Harjunen, Reetta

Tubettaja
Kohta 20-vuotias nainen kotoisin Jyväskylästä, tarkemmin Laukaasta. Hän on muuttanut alkuvuodesta Ouluun. Reetan harrastuksina ovat hevoset, Youtube, piirtäminen ja urheilu. 4H-yritys ollut vuodesta 2014.

Hyyryläinen, Torsti

Hallintotieteiden tohtori, dosentti Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja ja instituutin varajohtaja. Hänen osaamisalueitaan ovat alue- ja paikalliskehitys, kehittäminen ja maaseutupolitiikka. Torsti on tutkinut yhteis­kunnan alueellista muutosta maaseudun näkökulmasta sekä analysoinut paikallista kehittämistä mm. kunnissa.

Kataja-Rahko, Jyri

Aluetoiminnan päällikkö YLE
Jyri Kataja-Rahko johtaa Ylen alueellista organisaatiota, johon kuuluu 18 toimitusta ympäri Suomen ja noin 400 ihmistä. Viime vuosina aluetoiminnassa on tehty paljon isoja kehitystoimenpiteitä, kuten mm. alueellisten TV-uutisten uudistus. Ennen nykyistä toimenkuvaansa hän toimi päällikkönä YleX- kanavalla sekä Yle Pohjanmaan toimituksissa.

Määttä, Tytti

Kunnanjohtaja Vaala
Vaalan Kunnanjohtajana vuodesta 2009 toiminut valtiotieteiden maisteri. Hän johtaa myös maaseutupolitiikan Harvaan asutun maaseudun verkostoa, Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueellista neuvottelukuntaa sekä on Suomen Kuntaliiton Pienten kuntien neuvottelukunnan jäsen. Laajaa maaseutupoliittista näkökulmaa on tuonut myös työ Suomen Kuntaliiton erityisasiantuntijana sekä useat maaseudun kehittämishankkeet. Pitkään politiikassa vaikuttanut, hän on toiminut mm. Nuorten Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajana, Suomen Kuntaliiton valtuuston jäsenenä ja Turun kaupunginvaltuuston jäsenenä. Hän on myös aktiivinen bloggaaja ja somettaja.

Sahi, Antti

Toiminnanjohtaja MTK
Antti Sahi on MTK:n toiminnanjohtaja, jolla on pitkäaikainen kokemus maaseutuelinkeinojen edunvalvonnasta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Poliittisen vaikuttamisen ja työryhmissä istumisen vastapainona käytännön tuntuma maaseutuun säilyy oman metsätilan hoidon kautta.

Menestyksen eväitä -osiossa mukana inspiroimassa

Heinilä, Miko

Yrittäjä Kyrö Distillery Company
Isokyröläisen maatilan poika, joka lähti opiskelemaan kauppatieteitä Vaasaan, työskenteli 10 vuotta Wärtsilässä erilaisissa tehtävissä ja päätti sen ohella perustaa tislaamon kotikuntaansa kaveriensa kanssa. Mikon sydän sykkii maaseudulle; Isonkyrön kunnallispolitiikassa Miko on ollut yli puolet elämästään ja tislaamokierroksilla hän elävöittää mielellään Isonkyrön historiaa vierailijoille paikallisoppaan kokemuksella.

Pethman, Kaisa

Luomuasiantuntija OmaKylä Vuolenkoski Oy
Vuolenkosken kylä Iitin kunnassa valittiin vuoden 2014 valtakunnalliseksi kyläksi. Kylä tunnetaan ainutlaatuisesta yhteisöllisyydestään ja asioiden ottamisesta omiin käsiin. Vuosien saatossa oma tahto ja tapa toimia topakasti on tuonut mittavasti hyvinvointia kylälle. Kevytväylä, katuvalot, laiturit, kesätorit, ulkoilmaelokuvaillat, Tuu tupahan asumisen tapahtuma, Veteraanitraktorien vetokisat, liikuntahallihanke ja monet muut talkootyön tulokset tunnetaan laajalti. Kaisa on ollut mukana Vuolenkoskella OmaVerkko-projektissa vuosina 2012-2014, joka oli kokonaisvaltainen kylän kehittämishanke. Kaisa on tehnyt kylän kehittämistyötä myös Helsingissä asuessaan, nyt tuore paluumuuttaja toimii muun muassa Vuolenkosken maaseutunaisissa.

Pisto, Ville

toimittaja OmaKylä Vuolenkoski Oy
Vuolenkosken kylä on työllistänyt omat nuorensa. Kyläkehitysyhtiö Omakylä Vuolenkoski Oy:n Ari & Mari - Työpalvelu on toiminut vuodesta 2015. Sinä aikana se on työllistänyt yli 4 000 tuntia 14-19-vuotiaita. Ville Pisto on Omakylä Vuolenkoski Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Kyläkehitysyhtiön omistavat Vuolenkosken asukkaat. Omakylän tavoitteena ei ole tuottaa voittoa, vaan kehittää Vuolenkoskea. Yhtiö omistaa, markkinoi ja myy tontteja Koskenrannan asemakaava-alueelta, tuottaa kyläkehityspalveluja, työllistää nuoria ja vuokraa toimitiloja yrittäjille Vuolenkosken Kyläpisteeltä.

Salonen, Johanna

Luokanopettaja OmaKylä Vuolenkoski Oy
Vuolenkosken kylän kasvatti muutti takaisin vireään kotikylään 2010. Johanna toimii luokanopettajana Kausalan koulussa Iitissä. OmaVerkko-projektissa työskentely vuosina 2012-2014 Vuolenkoskella sitoutti kylätoimintaan ja sytytti palon toimia kylän sekä maaseudun elinvoimaisuuden hyväksi. Itsensä toteuttamisen ilo ja halu tehdä yhteisen hyvän eteen ovat Vuolenkosken tavaramerkkejä. Tämä uniikki paikka ei ole vain kylä - se on tapa elää. Sinnikäs ja tavoitteellinen kylän kehittämistyö on kääntänyt kylän väkiluvun nousuun 2000-luvun taitteesta; kylän väkiluku on kasvanut 22% vuosina 2003-2014. Johanna itse kuuluu Vuolenkosken kyläyhdistykseen ja toimi kuluvana kesänä Veteraanitraktorien vetokisojen tapahtumakoordinaattorina.

Törmänen, Tiina

Valokuvaaja @tiinautti
Kansanvälisesti tunnettu huippuvalokuvaaja Tiina Törmänen tulee kertomaan omasta tarinastaan: Kuinka vaikeudet voi kääntää voimavaraksi, inspiraatiosta ja itseensä uskomisesta.

Mahdollisuuksien Gaalaillallisella

Apell, Ismo

Gaalaillallisen isäntä
Ismo Apell on Tuotantotalo Turpatalli Oy:n perustaja, toimitusjohtaja ja omistaja. Lähes 30-vuotisen uransa aikana Apelille on kasvanut mittava kokemus käsikirjoittamisesta, esiintymisestä ja ohjaamisesta eri teattereissa sekä teeveessä. Tämän lisäksi Apellin kehonkieli-, vuorovaikutus- ja asiakaskohtaamiskoulutukset ovat saavuttaneet 12 vuoden aikana yli 130 000 kuulijaa, mikä lienee tällä hetkellä tämän alan Suomen ennätys. (Kuva: Marko Happo)

Sunnuntaina 3.9.


Maaseutupolitiikan pyöreässä pöydässä

Aalto-Setälä, Pauli

Toimitusjohtaja Aller Media
Aller Median toimitusjohtaja. Hän on pitkän linjan mediavaikuttaja, puhuja, journalisti ja kirjailija. Hän on toiminut Kotimaa-lehden, Iltalehden ja Nelosen päätoimittajana ja on ollut perustamassa maahan kaksi kaupallista tv-kanavaa. Luovien ja haastavien esimiestyötehtävien innoittamana hän on kirjoittanut menestyskirjoja ja toimii myös luennoitsijana. Maaseutuparlamenttiin hän tuo YLE Radio Puheesta tuttu Pyöreän pöydän keskustelu.

Aaltonen, Elli

Pääjohtaja Kela
Kelan pääjohtajana vuoden alusta toiminut FM, YTM, YTT, johtamisen dosentti. Hän on toiminut Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana, Itä-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysneuvoksena ja kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon johtajana sekä asiantuntijatehtävissä sosiaali- ja terveysministeriössä, ulkoasiainministeriössä ja opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksessa sekä Stakesissa. Yrittäjätutkintoa ja EU-asiantuntijatutkintoa hän on tutkijana hyödyntänyt osuuskauppa- ja pankkihallinnon luottamustehtävissä sekä EU-asiantuntijatehtävissä mm. Ukrainassa ja Venäjällä. Työn ohella hänellä on runsaasti valtakunnallisia ja kansalaisjärjestöjen puheenjohtajuuksia, muun muassa lastensuojelun, vanhustenhuollon ja vammaisalan järjestöissä.

Herlevi, Kari

Projektijohtaja, Kiertotalous Sitra
Kari Herlevi on Sitran kiertotalous -avainalueen vetäjä ja kiertotalouden moniosaaja, rahoitusekonomi ja valtiotieteen maisteri. Hän on aiemmin johtanut kiertotalouteen liittyvää Green Growth -ohjelmaa Tekesissä, jonka rahoitusvolyymi oli yli 100 miljoonaa euroa. Alan kokemusta Kari on kerännyt myös Piilaaksosta.

Koskinen, Jari

Toimitusjohtaja Suomen Kuntaliitto
Kuntaliiton toimitusjohtajana 1.10.2015 alkaen. Poliittista kokemusta Hauhon kunnanvaltuustosta ja Hämeenlinnan kaupunginvaltuustosta yli 30 vuoden ajalta. Kansanedustajana 1996-2009 ja maa- ja metsätalousministerinä kahteen otteeseen (Lipponen II ja Katainen I). Työuraan mahtuu myös töitä pankissa ja HPK:n SM-liigajoukkueen toimitusjohtajana. Juuret syvällä Hämeen savisilla pelloilla ja on viljellyt kotitilaa Hauholla yli 20 vuotta. Nyt pellot vuokralla, mutta moottorisaha on tuttu kaveri viikonloppuisin.

Vihinen, Hilkka

Maaseutupolitiikan professori Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskuksen maaseutupolitiikan professori on myös Maaseutupolitiikan neuvoston apulaispääsihteeri. Hän on politiikantutkija ja aluetieteen dosentti, jolla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus maaseutu- ja aluepolitiikan kehittämisestä Suomessa, Pohjoismaissa ja Euroopan unionissa. Hän pyrkii tutkimuksissaan vahvistamaan tutkimuksen, käytännön kehittämisen, hallinnon ja politiikan yhteistyötä. Tutkimusaiheet liittyvät usein kestäviin hajautettuihin ratkaisuihin, elinkeinoihin, yrittäjyyteen ja uusiin politiikkavälineisiin.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajiston maaseutupoliittinen tentti

Antikainen, Janne

Kehitysjohtaja Konsulttitoimisto MDI
Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:ssä kehitysjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hänellä on tutkijana, virkamiehenä ja konsulttina kahden vuosikymmenen perspektiivi maaseudun ja kaupunkien kehitykseen, paikalliselta tasolta EU:n visiosfääreihin asti. Hänen vietti nuoruutensa valkealalaisessa pikkukylässä tehden koulumatkaa tunnin suuntaansa ja kävi mummolassa Merihaassa.

Maaseutuparlamentin emäntä ja isäntä

Åström, Christell

Pääsihteeri Maaseutupolitiikan neuvosto MANE
Sihteeristön puheenjohtaja.
Neuvotteleva virkamies (MMM).

Rinne, Petri

Puheenjohtaja Suomen Kylätoiminta ry
Metsänhoitaja (MMM), joka toimii Suomen Kylätoiminta ry:n puheenjohtajana ja LEADER Joutsenten reitin toiminnanjohtajana. Oman toimensa ohella hän on levittänyt bottom-up -paikalliskehittämistä uusille politiikkalohkoille ja maantieteellisille alueille EU:ssa ja sen ulkopuolella. Kyläläisten voimaantuminen oman onnensa sepiksi on Petrin tärkein motivaattori.

Ja monta muuta mielenkiintoista puhujaa mukana työpajoissa ja työpajaseminaareissa!