Mielikuvia, marginaaleja ja menestyksen eväitä

9:00–12:45 Vesileppis-Areenan päälavalla.

Lauantaiaamupäivän alustuksiin meidät johdattaa Maaseutupolitiikan neuvoston puheenjohtajana toimiva maa- ja metsätalousministeri, Jari Leppä

Maaseutuparlamentin ensimmäisessä keskustelusessiossa nostamme esiin vaikeita, arvoihin ja asenteisiin pohjautuvia kysymyksiä maaseudusta, mielikuvista ja mediasta. Mistä halutaan puhua, kun mediassa puhutaan maaseudusta - ja miksi? Mitä jää media- ja julkisen keskustelun varjoon? Toisessa sessiossa sukelletaan maaseudun monipuolisiin mahdollisuuksiin, tosielämän tarinoiden johdattelemana.  

Varoitus. Voimme herättää sinussa suuria tunteita, innostusta, kysymyksiä ja halu jakaa omia, rakentavia näkemyksiä aiheista. Siksi annamme kaikille osallistujille mahdollisuuden osallistua keskusteluun myös somen kautta, aihetunnuksilla #Maaseutuparlamentti ja #maapuhuu.    

9:00 Maaseutuparlamentin avauspuheenvuoro

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä

9:30–10:45 Mielikuvia ja marginaaleja -keskusteluja

Maaseutu on haluttu vakituisen ja vapaa-ajan asumisen paikka, missä suomalaiset kokevat olevansa juurillaan. Poliittisissa tavoitteissa Suomi on biotalouden suurvalta, kiertotalouden ykkösmaa ja maaseutumatkailun ykköskohde. Lähtökohdat ovat erinomaiset. Mutta poliittisesta tahtotilasta ja yleisestä keskustelusta on pitkä matka konkreettiseen tekemiseen.

Maaseutu nähdään maaseutupolitiikassa ja maaseudun kehittämisessä erottamattomana osana koko maan menestystä ja hyvinvointia. Julkisessa keskustelussa ja sosiaalisessa mediassa maaseutu esitetään kuitenkin usein tyhjentyvänä ja hiljentyvänä tilana vailla tulevaisuutta. Mitkä arvot ohjaavat julkista keskustelua ja miten maaseutua käsitellään mediassa? Mitkä asiat jäävät median maaseutukäsittelyn varjoon? Minkälaisia vaikutuksia julkisella maaseutukeskustelulla on ja voi olla? Minkälaista keskustelua tarvitaan maaseudun näkökulmasta, onko sille tilaa ja edellytyksiä? Mahtuuko maaseutu ja kiinnostavuus samaan otsikkoon?

Vallalla olevaan julkiseen keskusteluun maaseudusta haetaan ulottuvuutta niin maaseudun asukkaan ja kunnanjohtajan, maaseutututkimuksen, urbaanin mielipidevaikuttajan sekä median näkökulmista. Voiko Suomessa, julkisessa keskustelussa olla yhtä aikaa läsnä elinvoimaiset maaseudut ja kaupungit?

Keskustelua johtaa Annika Damström ja keskustelijoina ovat tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen, kunnanjohtaja Tytti Määttä, Yle Alueiden päällikkö Jyri Kataja-Rahko, kolumnisti Tuomas Enbuske sekä tubettaja Reetta Harjunen. MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi osallistuu myös keskusteluun.

10:45–11:45 Tauko

11:45–12:45 Menestyksen eväitä -keskusteluja

Miten valloitetaan maailma suomalaiselta maaseudulta käsin? Mitä mahdollisuuksien muuttaminen konkreettiseksi tekemiseksi vaatii? Huumoria ja ripauksen itseironiaa? Omien ja muiden voimavarojen tunnistamista? Uskallusta heittäytyä tuntemattomaan?

Maaseudulla on menestyksen eväitä, kunhan ne tunnistetaan ja niitä lähdetään toteuttamaan pelottomasti. Lauantaiaamupäivän toisessa sessiossa saamme kuulla tarinoita tosielämästä ja siitä miten suomalaiselta maaseudulta on löydetty omat menestyksen avaimet ja miten maaseudulta on ponkaistu maailmalle. Tarina kuullaan myös siitä, miten oman kylän nuorille annetaan menestyksen eväitä niin elämään kuin maailman valloitukseen. 

Päälavalle astuu Antti Heikkisen johdolla Kyrö Distillery Companyn Miko Heinilä ja kansainvälisesti tunnettu valokuvaaja Tiina Törmänen sekä  Omakylä Vuolenkoski Oy:n toimijat Johanna Salonen, Ville Pisto ja Kaisa Pethman

Lue lisää puhujista täällä!